Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Şerban va fi judecat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, a decis instanţa Curţii de Apel Alba-Iulia.
Instanţa Curţii de Apel Alba-Iulia a verificat, sâmbătă, legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Şerban, trimis în judecată vineri, în dosarul în care este acuzat că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societăţii Moldomin.
Judecătorii au decis că magistratul Cătălin Şerban va fi judecat în stare de arest preventiv, măsura fiind legală.
Primul termen de judecată în dosarul lui Cătălin Şerban va avea loc în 8 mai, la Curtea de Apel Alba-Iulia.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, vineri, pe Cătălin Nicolae Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara la data comiterii faptelor, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În acelaşi dosar, soţia magistratului, Ramona Mihaela Şerban, notar public, va fi judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar denunţătorul lui Şerban, Iacob Chişărău, consilier judeţean în CJ Caraş-Severin şi fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.
Alături de aceştia vor fi judecaţi Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în România, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi Ioan Marian Mihăilă, profesor universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul lunilor februarie - martie, Cătălin Şerban, în calitate de judecător, cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul lui Chişărău şi Rus, 60.000 de euro, iar în 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihăilă, a soţiei sale şi a consilierului Chişărău, 50.000 de euro.
Potrivit procurorilor, Cătălin Şerban a pretins şi primit banii lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor care judecau două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara şi că îi poate determina să respingă căile de atac formulate.
Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvenţă declanşate faţă de societatea Moldomin Moldova Nouă, iar în al doilea se solicita sistarea oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor Moldomin şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.
Cei 50.000 de euro care urmau să ajungă la judecătorul Şerban pentru soluţionarea favorabilă a celor două dosare civile au fost găsiţi în 15 martie, în urma percheziţiei la cabinetul notarial al soţiei magistratului, au mai notat procurorii în rechizitoriu.
Totodată, procurorii arată în materialul citat că alte persoane vizate în această anchetă vor fi cercetate într-un alt dosar.
Aceste persoane, împreună cu Şerban, Chişărău şi Rus, au iniţiat, în cursul lunilor februarie – martie, constituirea unei asociaţii în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.
Astfel, potrivit procurorilor, în structura organizatorică a grupării au fost cooptaţi Mihăilă şi Şerban, care, potrivit regulilor de acţiune stabilite, "au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociaţiei", reţinând şi că, pentru atingerea scopului propus, "a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite".
Judecătorul Cătălin Şerban a fost arestat în 16 martie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea lui Nicolae Cătălin Şerban, atât din funcţia de judecător cât şi din cea de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, ca urmare a punerii lui sub acuzare pentru fapte de corupţie.
Cătălin Şerban a sunat după banii ceruţi în schimbul intervenţiei sale pe lângă judecătorii din două dosare având ca obiect patrimoniul Moldomin chiar din casa unuia dintre magistraţii desemnaţi să soluţioneze litigiile, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare preventivă a judecătorului Şerban, obţinută de MEDIAFAX.
Astfel, în documentul citat instanţa notează că, în 13 martie, Şerban l-a sunat pe intermediarul Iacob Chişărău, cel care urma să-i aducă banii ceruţi, chiar din locuinţa judecătoarei Anca Buta, care era în completului de judecată ce a soluţionat dosarele de care vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara era interesat.
În documentul citat, judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Şerban arată în ce mod s-au petrecut faptele de care vicepreşedintele Curţii de Apel este acuzat.
Intervenţia lui Şerban era necesară pentru soluţionarea a două dosare ajunse, în faza de recurs, pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Cele două dosare erau legate de administrarea, pe de-o parte, şi de patrimoniul firmei Moldomin SA, pe de altă parte.
Printr-o decizie a judecătorului-sindic de la Tribunalul Caraş-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vândute, şase zile mai târziu, către Mineco AG.
Creditorul majoritar al falimentarei Moldomin SA, statul, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin, a făcut însă recurs la decizia judecătorului-sindic, cerând anularea vânzării patrimoniului firmei către Mineco SA. În paralel, aceeaşi instituţie a statului a cerut şi înlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca, însă Tribunalul Caraş-Sevrin a respins şi această cerere, motiv pentru care a atacat decizia cu recurs.
Cele două recursuri aveau să fie judecate la Curtea de Apel Timişoara, unde Şerban era vicepreşedinte, în 20 februarie şi 5 martie 2012.
Judecătorul Şerban este acuzat de procurori că ar fi cerut cei 60.000 de euro pentru a interveni în aceste două dosare.
Recursurile au fost judecate de acelaşi complet de magistraţi, toţi colegi de secţie cu Şerban, respectiv Anca Buta, Florin Moţiu şi Petruţa Micu. La termenul stabilit pentru ziua de 5 martie 2012 ambele recursuri au fost respinse.