Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Zalău, că incendierea miriştilor "a devenit un sport naţional" în acest an, când APIA acordă subvenţii celor care au terenurile curăţate, însă a atras atenţia că subvenţia poate fi retrasă dacă pământul a fost curăţat ilegal.
Laszlo Borbely a spus, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, că au fost zile în care s-au înregistrat două sute de incendii, în urma cărora au ars mii de hectare de teren, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Incendierea miriştilor a devenit un sport naţional în 2012, când se dau subvenţii de la APIA celor care au tarlalele curăţate. Este mai comod, evident, să dai foc tarlalei, fără control, fără să stai măcar acolo şi să supraveghezi focul. Sunt unele condiţii în care poţi da foc tarlalei, deşi am unele semne de întrebare în general dacă ar trebui să li se dea proprietarilor posibilitatea să ardă tarlaua. Anul acesta a fost ceva de neînchipuit. Au fost zile în care s-au înregistrat două sute de incendii şi au ars mii de hectare de teren”, a declarat ministrul Mediului.
Acesta a atras atenţia prefecturilor şi APIA să ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii.
"APIA, în primul rând, are în contract prevederi care spun că dacă cineva a incendiat tarlaua nu primeşte subvenţie de la stat. APIA are această prevedere potrivit căreia poate să retragă subvenţia celor care au curăţat tarlaua în mod ilegal, iar proprietarii de terenuri trebuie să ştie acest lucru. Nu se mai poate! Nu ne jucăm cu focul! Cine plăteşte paguba? Autorii necunoscuţi, când de fapt se ştie proprietarul terenului? Nu mai merge aşa!", a spus ministrul Mediului.
De asemenea, ministrul a cerut reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă să se implice şi ei în rezolvarea acestei probleme.
"Ferească Dumnezeu să păţim ca alte state, că am văzut cu toţii ce este în alte ţări. Dacă nu avem grijă, aceste incendii se pot extinde la sute de hectare", a conchis Borbely.