Comisiile juridice ale Parlamentului au dat aviz favorabil, marţi, cu unanimitate de voturi, pentru cei patru adjuncţi ai Avocatului Poporului, respectiv Valer Dorneanu, Erzsébet Dáné, Ecaterina Teodorescu şi Ionel Oprea.
Nominalizările pentru această funcţie au fost făcute de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, cei patru candidaţi fiind audiaţi de membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite în şedinţă comună.
Trei dintre aceştia, Valer Dorneanu, Erzsébet Dáné şi Ionel Oprea, sunt şi acum adjuncţi ai Avocatului Poporului.
Erzsébet Dáné, care candidează pentru un nou mandat de adjunct al Avocatului Poporului, a spus că unul dintre obiectivele viitorului mandat va fi "netezirea drumului care conduce către autorităţile administraţiei publice".
"În cei cei cinci ani care au trecut, am constatat că sunt foarte mari probleme în relaţia cetăţean, respectiv persoană fizică, autoritate publică, în sensul că, din păcate, autorităţile nu au ajuns încă la conceptul că legea trebuie respectată în toate condiţiile şi că drepturile omului primează faţă de orice altă problemă. Autorităţile, din păcate, încă se dovedesc a fi opace, se dovedesc a fi nişte instituţii închise", a susţinut aceasta.
Ecaterina Teodorescu a invocat experienţa sa din structurile Băncii Naţionale a României, unde a ocupat diverse funcţii de conducere şi unde a văzut ce înseamnă relaţia unui reprezentant al unei autorităţi cu o instituţie subordonată. Ea a arătat că şi-ar dori ca, în cazul în care va fi numită în funcţie, să aducă acest model din BNR în relaţia dintre instituţiile publice şi reprezentantul Avocatului Poporului.
Actualul adjunct al Avocatului Poporului Valer Dorneanu a menţionat că va depune toată experienţa şi pregătirea sa profesională pentru a fi alături de cetăţean şi de a-l apăra cât mai eficient împotriva nedreptăţilor, mai ale din partea autorităţilor executivului.
"Vrem să fim mai credibili, instituţia noastră, faţă de aceste autorităţi şi să fim mai ascultaţi. Aceasta va depinde şi de sprijinul pe care dumneavoastră ni-l veţi acorda când vom prezenta rapoartele de activitate", a spus Dorneanu.
El a arătat că îşi doreşte o mai bună colaborare a instituţiei Avocatului Poporului cu Ministerul Justiţiei, cu CSM şi cu Parchetul Generel, în special în legătură cu accesul la justiţie şi termenul rezonabil.
Pe de altă parte, Ionel Oprea a menţionat că în activitatea sa de adjunct al Avocatului Poporului a constatat o nemulţumire în creştere a oamenilor ce s-au adresat acestei autorităţi în problema reconstituirii dreptului de proprietate.
Întrebat de către preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), despre intenţia Guvernului de a plafona cuantumul despăgubirilor ce vor fi acordate în acest domeniu, Oprea a apreciat utilă o astfel de măsură, având în vedere sumele foarte mari care trebuie să intre în posesia oamenilor.
"Celelalte ţări chiar au plafonat de la început - Ungaria, Polonia au găsit o soluţie mai rapidă. Noi facem ce o să ne spună Guvernul şi Parlamentul, ce legi o să fie. (...) S-ar putea să fie o soluţie mai bună, dar depinde în ce cuantum", a comentat acesta.
Cei patru candidaţi urmează să fie supuşi, într-o şedinţă viitoare, votului plenului Parlamentului.