Senatorul PC Mircea Banias a declarat îl bucură trimiterea sa în judecată de către DNA pentru că va putea să îşi probeze nevinovăţia în instanţă, el adăugând că DNA este "un instrument care intervine în viaţa politică a ţării".
"Din păcate în România de astăzi, DNA este un instrument care intervine în activitatea, în viaţa politică a ţării, oameni care nu au ce să caute acolo fac şi desfac majorităţi, îşi fac şi îşi construiesc cariere în funcţie de trofee, lucru care nu este în regulă", a afirmat Banias.
De asemenea, el a arătat că se aştepta la trimiterea sa în judecată de către DNA şi că îl bucură acest lucru pentru că va avea ocazia să prezinte instanţei documente care îi probează nevinovăţia şi de care procurorii nu au vrut să ţină seama.
"O spun cu toată răspunderea, este o dovadă de lipsă de profesionalism crasă şi nu am nicio îndoială că justiţia o să demonstreze că am fost terfelit în această poveste fără să am nicio legătură", a afirmat Banias, care, la începutul lunii februarie, şi-a anunţat demisia din PDL, ulterior intrând în rândurile PC şi devenind preşedinte al filialei din Constanţa a conservatorilor.
Senatorul PC a menţionat că în urma încheierii cercetării penale se consideră "dezlegat" să declare tot ce consideră relevant în legătură cu acest dosar, în care, potrivit afirmaţiilor sale, ar fi avut loc "abuzuri inimaginabile, percheziţii ilegale, s-au interpretat aberant prevederi legale şi s-au făcut acuzaţii care nu au niciun fel de acoperire".
"Până la urmă, se pare că voi fi primul caz de persoană publică, de om politic cercetat pentru că am participat la o serbare de Crăciun cu copii provenind din familii de surdo-muţi, persoane cu dizabilităţi", a mai susţinut Banias.
Senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată 39 de persoane, membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit, se arată într-un comunicat de luni al DNA.
Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa a fost constituit un grup infracţional organizat având ca scop controlul activităţilor de import-export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.
Crearea unei "reţele de taxare ilicită" a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale a permis introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, cu falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe, potrivit procurorilor.
"În cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal", au mai notat procurorii în documentul citat.
Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 de dolari şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport.
Membrii grupării sunt acuzaţi de dare şi luare de mită, trafic de influenţă, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală sau infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată.