Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) analizează oportunitatea unei posibile modificări a normelor prin care, în prezent, o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată şi condusă la secţie pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei.
Declaraţia a fost făcută de un consilier al ministrului de Interne care a participat, luni, la o dezbatere organizată de mai multe ONG-uri şi în care au fost analizate posibilele abuzuri ale Jandarmeriei, petrecute atât în ultimele luni cât şi cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti.
Reprezentantul MAI a explicat că nu poate da mai multe detalii întrucât analiza la nivelul ministerului nu s-a încheiat.
"Nu vă pot spune că va fi eliminată această măsură. În prezent analizăm ce se întâmplă în alte ţări şi vom veni cu o soluţie. Am primit mai multe semnale în legătură cu acest aspect", a declarat oficialul MAI.
La dezbatere a participat, din partea Jandarmeriei Române, şi colonelul Aurel Moise. Acesta a fost întrebat care este motivul pentru care o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată şi condusă la secţie pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei. Moise a răspuns că raţiunea pentru care acest lucru se întâmplă ar fi aceea că, uneori, cei legitimaţi la locul la care au fost opriţi de jandarmi au folosit documente false.
"Am avut cazuri în care, pe baza datelor de identitate colectate de pe teren, au fost amendate persoane care au venit apoi şi au demonstrat că erau în vacanţă nu-ştiu-unde, nicidecum la vreun protest sau la vreo manifestare publică, motiv pentru care există aşa-numita conducere la secţie pentru identificare", a declarat Moise.
Acesta a refuzat să dea detalii suplimentare, cum ar fi amploarea fenomenului falsurilor sau ponderea situaţiilor în care au fost folosite acte false ori identităţi furate pentru legitimare în faţa angajaţilor Jandarmeriei, în ciuda solicitărilor din partea asistenţei.
Aspectul "conducerii la secţie pentru legitimare", care în prezent are o bază legală, este criticat de mai mulţi ani de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. APADOR-CH, de pildă, a analizat în mai multe ocazii această măsură, calificând-o drept "privare de libertate în mod ilegal" sau "reţinere ilegală".
În prezent, "conducerea la secţie pentru identificare" se poate face indiferent dacă cel vizat de măsură are sau nu asupra sa actele de identitate şi se poate întinde pe durata a 24 de ore.
Cu aceeaşi ocazie au fost discutate şi alte aspecte privind în special intervenţiile Jandarmeriei. Unul dintre subiectele de discuţie a fost şi intervenţia în forţă de acum exact patru ani împotriva unor manifestanţi anti-NATO aflaţi la fabrica Flaros din Timpuri Noi în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti din 2008.
Prezent la dezbatere, ministrul de Interne de la acea vreme, Cristian David, a declarat că intervenţia în forţă împotriva tinerilor "anarhişti" nu a fost oportună.
"În opinia mea, intervenţia în forţă în acel moment a fost o eroare", a spus David. Acesta a declarat că, deşi a realizat acest lucru imediat, nu a putut lua măsuri întrucât a fost începută "o cercetare penală" în legătură cu evenimentele de atunci.