Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vicepreşedinte COPAC: Nu putem accepta coplata, ne sperie şi prioritizarea, listele de aşteptare

Joi, 29 Martie 2012 (17:29:11)

Vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Iulian Petre, a declarat, joi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că nu poate accepta coplata şi îl sperie prioritizarea şi listele de aşteptare din proiectul noii Legi a sănătăţii.

"Nu putem accepta coplata aşa cum este ea ieşită acum din Parlament. Ne sperie şi prioritizarea, listele de aşteptare. Lucrurile vor trebui făcute cu cât mai multă transparenţa. Sistemul trebuie centrat pe pacient", a spus Iulian Petre, care a menţionat că sunt reflecţii personale ale lui, şi nu neapărat un punct de vedere al organizaţiei pe care o reprezintă.

Iulian Petre crede că este important ca societatea să fie informată cât mai mult despre noua Lege a sănătăţii, pentru ca oamenii să o înţeleagă şi să o accepte.

"Noua Lege a Sănătăţii nu va fi acceptată de populaţie dacă nu este înţeleasă. Trebuie avută în vedere informarea pe înţelesul tuturor a acestei legi. Rezistenţa la schimbare este mare. Dacă oamenii nu vor înţelege această lege, vor cere să fie lăsaţi în pace în spitalele lor aşa cum sunt ele acum", a mai spus reprezentantul COPAC.

Iulian Petre a avettizat că situaţia spitalelor din România nu se va îmbunătăţii dacă nu vor fi conduse de manageri aleşi pe criterii de performanţă.

"Orice lege a sănătăţii va eşua fără manageri potriviţi. Influenţa politică din spitale, modul în care sunt numiţi angajaţii, până la femeia de serviciu, nu reprezintă un viitor mai bun. Trebuie să existe în spitale control şi tragere la răspundere. Dacă managerul nu este ales pe criterii de performanţă, noile spitale transformate nu vor merge cum trebuie. Pacienţii ar trebui să aibă reprezentanţi în sistemele de decizie", a menţionat Iulian Petre.

Potrivit legii privind coplata, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, aceasta reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată va fi calculată procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.

Conform legii, de la coplată sunt scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.

La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vicepreşedinte COPAC: Nu putem accepta coplata, ne sperie şi prioritizarea, listele de aşteptare.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vicepreşedinte COPAC: Nu putem accepta coplata, ne sperie şi prioritizarea, listele de aşteptare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei