Bolnavii nu vor fi daţi afară din spital, dar trebuie să fie internaţi atât cât este necesar, nu să stea două săptămâni cu o amigdalită simplă, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
"Trebuie să ţinem bolnavii atât cât este necesar, nu dăm afară pe nimeni din spital, toată lumea va rămâne în spital atât cât trebuie. Nu trebuie să stai două săptămâni cu o amigdalită simplă sau după o intervenţie simplă să stai trei zile. Vom cere părerea unor experţi pentru aceste lucruri", a spus ministrul Sănătăţii.
Ritli Ladislau a subliniat că orice om are dreptul la pachetul de bază, iar sistemul public de sănătate garantează gratuitate pentru urgenţă, bolile infecţioase, naştere şi lăuzie.
"Oricine are dreptul la pachetul de bază. Acesta cuprinde şi garantează sistemul public de sănătate, urgenţele, bolile infecţioase, naşterea şi lăuzia. Am umblat la spitalizări. Acestea sunt extrem de costisitoare, extrem de scumpe", a mai spus Ritli Ladislau.
Ministrul Sănătăţii a precizat că deocamdată nu se ştie cum va arăta pachetul de servicii de bază, dar toate sistemele încearcă reducerea listelor de aşteptare.
"Nu ştiu cum o să arate pachetul final de bază, dar toate sistemele de sănătate încearcă să reducă la minimum listele de aşteptare. Sunt inevitabile în anumite circumstanţe. Nu este simpatic şi nu este agreat de niciun sistem de sănătate", a mai spus Ritli Ladislau.
Întrebat ce s-a întâmplat cu spitalele care au fost închise în mandatul fostului ministru, Ritli Ladislau a spus că banii economisiţi prin reorganizarea lor au rămas în sistem.
"Pe lista de spitale au fost 67 de unităţi care nu aveau voie să încheie contracte cu Casa de Asigurări. La cele care s-au desfiinţat, personalul a fost distribuit în altă parte, iar bunurile au fost transferate la alte spitale. Acea sumă care s-a economisit a rămas în sistem. A fost orientată spre ambulatoriu de specialitate, spre sistemul de spitalizare de zi", a spus Ritli Ladislau.
Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că este surprins de faptul că nu a fost agreată ideea organizării unor centre multifuncţionale.
"Sunt foarte surprins că nu au fost agreate centrele multifuncţionale. Acestea pot înlocui aproape în întregime un spital. Diferenţa este că se oferă îngrijiri medicale populaţiei din mediul rural foarte aproape de domicilul acestora. Centrul multifunţional are specialişti, are paturi de zi, iar pacienţii pot fi supravegheaţi 24 de ore din 24. În plus, există laborator şi radiologie. Nu este însă spitalizare şi nu este persoană juridică", a explicat Ritli Ladislau.
La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.