Principalul motiv pentru care medicii pleacă este faptul că ei nu mai au loc în spitale, deoarece accesul se face "numai dacă au pile", iar caracatiţele din jurul şefilor de clinici nu îi lasă pe tineri să intre, a declarat, joi, la Mediafax Talks about Health Reform, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că deficitul de medici, mai ales în spitale, are mai multe componente şi poate fi justificat din mai multe unghiuri.
"Întrebarea este de ce pleacă. Nu cumva pleacă şi pentru că nu mai au loc în spitale? În care accesul se face numai dacă au pile? Principalul motiv pentru care pleacă este lipsa posibilităţii de intrare în spital în mod transparent şi pe baza cunoştinţelor. De aceea există deficitul.(...) Am să vă spun cum funcţionează sistemul în acest moment, cu adevărate grupuri de interese care nu au legătură cu medicina. Aceste caracatiţe care se învârt în jurul şefilor de clinici şi nu lasă tinerii să intre", a spus Lucian Duţă, atrăgând atenţia că este necesară o reformă şi la nivelul învăţământului universitar.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că este un flux foarte mare de medici şi a recunoscut că, din păcate, există şi un flux de migrare.
"Între 3.000 şi 5.000 de medici pleacă anual. Încercăm să fim la zi şi ţinem cont în special la rezidenţiat de specializările în care există deficit. Acesta a fost motivul pentru care am făcut a doua sesiune de rezidenţiat. Neonatologia, pediatria încep să devină specialităţi cu probleme. Am încercat să atragem tineri care vor aceste specialităţi", a spus Ritli Ladislau.
La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.