Ministerul Sănătăţii doreşte ca, prin noua lege, spitalele organizate ca fundaţii sau instituţii publice autofinanţate să aibă libertate totală, cu condiţia să răspundă politicii sanitare a MS, ceea ce acum nu se întâmplă, a spus secretarul de stat Vasile Cepoi, la Mediafax Talks about Health Reform
"Pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), încă de la început există o pagină de forum, la care participarea este extrem de restrânsă. Tot acolo este şi procedura pentru elaborarea legii. Participare este restrânsă. Se doreşte o liberatate totală a sistemului, cu condiţia ca statul să răspundă de sistem", a declarat, joi, secretarul de stat Vasile Cepoi.
El a precizat că în privinţa sistemului de asigurări de sănătate este agreată varianta în care cetăţeanul poate opta pentru un sistem public sau privat.
"Problema spitalelor ca unitate nebugetară este de preferat. Spitalele vor primi caracter de utilitate publică, dar vor trebui să răspundă politicii de sănătate a Ministerului Sănătăţii", a adăugat Cepoi.
Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Sănătăţii trebuie informat cu privire la aceste structuri ale spitalelor, indiferent dacă sunt în subordinea MS sau a autorităţiilor locale.
"Toate constrângerile privind posturile, paturile, Ministerul Sănătăţii trebuie să fie informat cu privire la aceste structuri. Informarea va fi obligatorie, liberatea de management rămâne la nivelul spitalelor, cu condiţia să răspundă politicii de sănătate a Ministerului Sănătăţii", a mai spus Vasile Cepoi.
La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.