Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş trebuie să redacteze urgent Carta Universitară, recunoaşterea rectorului ales fiind o problemă juridică ce va fi discutată zilele următoare, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Ministrul Cătălin Baba a spus că după aprobarea Hotărârii de Guvern privind înviinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a UMF Târgu Mureş, instituţia trebuie să redacteze urgent Carta pentru instituţia multiculturală.
El a precizat că dacă ar lua drept model documentul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj, acest lucru s-ar putea încheia în şase ore.
"Înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Târgu Mureş nu este o segregare pe criterii etnice, instituţia având şi în prezent programe de studiu în limba maghiară, engleză şi română. Instituţia trebuie să redacteze urgent Carta Universitară pentru a intra în legalitate, iar acest lucru se poate realiza în şase ore dacă se inspiră după documentele existente la celelalte instituţii multiculturale, respectiv Babeş-Bolyai din Cluj şi Universitatea de Artă din Târgu Mureş", a mai spus Cătălin Baba.
În legătură cu confirmarea în funcţie a rectorului ales al UMF, desemnat recent ordinator interimar de credite, ministrul Educaţiei a spus că este o problemă juridică care se aranjează în prezent.
Totodată, ministrul Cătălin Baba a ţinut să precizeze că deja la UMF au fost aprobate linii de studii.
"După ce va fi aprobată Carta, se poate trece în altă etapă, respectiv la aceea a alegerilor. Este vorba despre candidaţi pentru funcţii de prodecan sau membri în Consiliului facultăţii şi candidaţi pentru funcţii de prorectori. Voi căuta o soluţie juridică pentru rectorul ales", a mai spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut, marţi, la Comisia pentru învăţământ a Senatului, că, anterior, la UMF Târgu Mureş existau trei facultăţi - Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Stomatologie -, în interior existând programe în limba română, maghiară şi engleză.
Baba a subliniat că Hotărârea de Guvern adoptată marţi nu creează programe noi, nu înfiinţează linii de studiu şi nu face o segregare pe criterii etnice.
Ministrul a explicat că prin hotărârea de guvern se creează o structură numită Facultate de Medicină şi Farmacie, pe lângă cele trei facultăţi deja existente, grupând câteva programe care oricum existau şi care de 20 de ani funcţionează la universitate. "Nu se inventează nimic nou", a subliniat demnitarul.
Potrivit hotărârii de guvern, facultatea va avea programe în română, maghiară şi engleză, Baba arătând că, la solicitarea prim-ministrului, au început explorările pentru înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană.
"Ministerul Educaţiei, Guvernul României este obligat să pună aplicare Legea educaţiei naţionale. Dacă nu se pune în aplicare Legea educaţiei naţionale, eu, ca şi ministru, pot să fiu acuzat de abuz în funcţie", a ţinut să precizeze Cătălin Baba.
Ministrul a admis că în acest caz există o problemă a resursei umane, care există şi la linia română şi la linia engleză, nu numai la linia maghiară, Baba amintind de obligativitatea existenţei unui cadru didactic la cinci studenţi.
La finalul discuţiilor, el a precizat că ARACIS va stabili, la faţa locului, care va fi capacitatea maximă de şcolarizare în cazul UMF Târgu Mureş.
"Hotărârea de guvern nu are cifre în dreptul numărului de studenţi. Acest lucru urmează să fie decis de către ARACIS", a adăugat Baba.
Rectorul ales al UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei - numit până în prezent de Ministerul Educaţiei "ordonator interimar de credite"- a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Senatul universităţii a fost convocat lunea viitoare pentru a decide în legătură cu Hotărârea de Guvern emisă de Executiv.
Azamfirei a spus că HG trebuie aplicată, însă nu ştie de cine, pentru că în prezent există un "vid administrativ", dat fiind că Ministerul Educaţiei nu a recunoscut alegerile.
Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.
Actul normativ prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.