Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 mar 2012 - Anul XVII, nr. 71 (4976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costin: Contractele Sind România cu CAS judeţene, câştigate prin licitaţie, nu prin încredinţare

Luni, 26 Martie 2012 (14:20:55)

Contractele încheiate de Sind România cu CAS judeţene în perioada în care Iacob Baciu a fost vicepreşedintele CNAS au fost câştigate prin licitaţie, nu prin încredinţare directă, a declarat luni liderul BNS Dumitru Costin, precizând că, din ceea ce ştie, nu s-a dus nimeni să facă trafic de influenţă

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) a spus că nu are toate elementele privind decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul lui Iacob Baciu, însă ştie că asemenea contracte nu se fac prin încredinţare directă.

"Contractele astea se fac cu caiet de sarcini, prin licitaţie, şi poţi să câştigi sau să pierzi. Au fost licitaţii şi totul s-a desfăşurat legal. Este o competiţie deschisă, vii cu oferte care se înscriu în cerinţele CNAS, deci nu este încredinţare directă", a precizat Dumitru Costin.

El a afirmat că nu are calitatea de a analiza ceea ce au analizat inspectorii de la ANI, dar, procedural, crede că totul s-a făcut legal.

"Nu ştiu dacă există prevederi explicite şi ceva care trebuia să-i atragă atenţia. Poate că juridicul de la Sind România trebuia să-i atragă atenţia, dar, din ce ştiu eu, toate aceste servicii sunt scoase la licitaţie şi te baţi cu toată piaţa. Din câte ştiu, nu s-a dus nimeni să facă trafic de influenţă", a mai spus liderul BNS.

Liderul CSDR, Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al CNAS, este reclamat de ANI pentru conflict de interese, după ce, în calitate de administrator al SC Sind România, societate a confederaţiilor sindicale, a încheiat cu CAS judeţene contracte de servicii medicale în valoare de aproape 7,5 milioane lei.

În urma evaluărilor începute în 29 decembrie 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea de către Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, se arată într-un comunicat de luni al instituţiei.

În perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, Iacob Baciu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar din 9 noiembrie 2007 şi până în prezent, este preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

De asemenea, începând din 19 mai 2006, Iacob Baciu este administrator al SC Sind România SRL, societate comercială înfiinţată în 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice, respectiv CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi ANCCSR. Societatea desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor fiind, în principal, membri de sindicat şi persoanele cu bilete de odihnă şi tratament venite prin CNPP, a precizat ANI.

De asemenea, Baciu a încălcat regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală întrucât SC Sind România SRL a încheiat, prin sucursalele teritoriale, cu casele de asigurări de sănătate judeţene 15 contracte de furnizare de servicii medicale şi aproximativ 65 de acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 lei, susţine ANI.

Totodată, ANI a constatat că Iacob Baciu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, întrucât a deţinut, simultan, funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al Plenului Consiliului Economic şi Social (CES), respectiv vicepreşedinte al CES în perioada 1 iunie 2005 - 27 aprilie 2009 şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti să facă cercetări în cazul lui Iacob Baciu privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Totodată, au fost făcute demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Iacob Baciu deţine opt parcele de teren, şase dintre ele în judeţul Mureş. Trei dintre aceste parcele, care au, împreună, mai bine de două hectare, precum şi un luciu de apă în suprafaţă de 800 de metri pătraţi au fost moştenite de Iacob Baciu, însă el nu este unic moştenitor, ci îi revine doar un sfert din fiecare dintre aceste proprietăţi, situate în comuna mureşeană Saulia de Câmpie. Cele patru proprietăţi au fost moştenite de Baciu în anii 1995 şi 2000.

Baciu a mai cumpărat, în aceeaşi localitate, dar şi într-o altă comună mureşeană, Grebeniş, două parcele de teren în suprafaţă totală de alte aproape cinci hectare. În declaraţia de avere Baciu nu a indicat în ce an a cumpărat cele două terenuri, având destinaţia "teren agricol".

În 2003, Iacob Baciu şi soţia sa, Raveca, şi-au cumpărat 941 de metri pătraţi de teren intravilan în Târgu Mureş.

Patru ani mai târziu, familia Baciu a achiziţionat alţi 1.138 de metri pătraţi de teren în comuna ilfoveană Săftica.

Ultimul teren care apare în declaraţia de avere a lui Baciu este o suprafaţă de 12 metri pătraţi, deţinută în cotă indiviză în Bucureşti. Este vorba despre terenul aferent unui apartament într-un bloc de locuinţe, primul dintre cele două apartamente deţinute de familia Baciu, în suprafaţă de 102 metri pătraţi, cumpărat de cei doi soţi în 1997. Cel de-al doilea apartament al familiei este la Târgu Mureş, are 76,2 metri pătraţi şi a fost cumpărat de Baciu în 1981. În anul 2000, Iacob Baciu a moştenit şi o casă de locuit în comuna Saulia de Câmpie.

În declaraţia de avere completată în 7 iunie 2011, Baciu nu a trecut nicio maşină, niciun cont bancar în care ar avea mai mult de 5.000 de euro şi niciun alt bun de valoare. În schimb, Iacob Baciu a trecut în document faptul că a luat, în 2007, un credit de 41.000 de euro de la Raiffeisen Bank, scadent în 2020.

Conform aceluiaşi document, în anul fiscal 2010 Baciu a încasat 58.521 de lei în calitate de preşedinte al CSDR. Soţia sa, pensionară, a primit în acelaşi an o pensie de 8.832 de lei. În plus, în calitate de membru al Consiliului Economic şi Social, Baciu a primit în 2010 o indemnizaţie de 10.163 de lei. Calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Sind România SRL i-a fost răsplătită cu o sumă totală de 18.535 de lei, iar ca vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Baciu a încasat 41.645 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costin: Contractele Sind România cu CAS judeţene, câştigate prin licitaţie, nu prin încredinţare.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Costin: Contractele Sind România cu CAS judeţene, câştigate prin licitaţie, nu prin încredinţare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei