Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că SRI are o "consistentă muncă" de prevenire a actelor de corupţie, dar că e responsabilitatea decidenţilor politici să ia măsuri la primele semnale, apreciind că aceia care nu ţin cont de semnalele date din timp ajung până la urmă în faţa justiţiei.
Şeful statului a declarat, vineri, la bilanţul SRI pe anul 2011, că anul trecut acest serviciu a pus la dispoziţia decidenţilor politici aproximativ 6.500 de informări, dintre care jumătate au fost destinate decidenţilor politici de la nivel central, iar cealaltă jumătate decidenţilor politici de la nivel local - preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi sau primari.
"SRI este structura statului care desfăşoară cea mai completă acţiune de prevenire a cazurilor de corupţie. De la primele semnale, decidenţii politici sunt avertizaţi asupra unei situaţii din Marmureş sau din Dolj sau de la ministerul nu ştiu care şi acestea sunt primele semnale. Dacă decidentul politic ia din vreme decizia nu se mai ajunge la anchete, condamnări, iar îndepărtatea persoanei din structuri este măsura care trebuie luată de regulă", a arătat preşedintele.
El a spus că aceia care nu ţin cont de semnalele date din vreme ajung, până la urmă, în faţa justiţiei, iar acest lucru se petrece sistematic.
Băsescu a spus că acesta este un lucru observat de el de câţiva ani.
"SRI are o consistentă muncă de prevenire a actelor de corupţie, dar este responsabilitatea decidenţilor politici să ia măsuri la primele semnale sau dacă decizia de partid că «este omul nostru şi nu îl schimbăm» este mai puternică decât realitatea semnalului se ajunge la plata facturii şi acest lucru l-am văzut întâmplându-se în foarte multe cazuri", a adăugat Băsescu.