Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, şi fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din municipiu Ioan Pascu au avut un schimb dur de replici, joi, la ieşirea de la audierea publică referitoare la înfiinţarea prin Hotărâre de Guvern a unei noi facultăţi în cadrul UMF.
Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, şi fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş Ioan Pascu au avut un schimb dur de replici, joi, la ieşirea de la audierea publică "UMF Târgu Mureş - între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale" de la universitate, chiar în faţa camerelor de filmat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Incidentul s-a produs după ce ambii au fost invitaţi să dea declaraţii de presă legate de audierea publică, Pascu afirmând că el a fost cel care l-a promovat pe fratele lui Benedek ca profesor la universitate, iar acesta răspunzând că Pascu a fost "secretar de partid" în perioada comunistă.
"Pe fratele dumitale eu l-am pus în universitate... ştie treaba aceasta, îşi mai aduce aminte?", a spus Pascu, la care Benedek Istvan i-a răspuns: "Dar dumneata îţi mai aduci aminte ce ai făcut în 1990?".
Incidentul a continuat după ce Pascu a terminat declaraţia de presă, Benedek reproşându-i că a fost "secretar de partid" în perioada comunistă.
Astfel, după ce Benedek Istvan a spus că el a făcut o clinică de transplant, Pascu i-a replicat că el a făcut o universitate.
"O vezi? O vezi? Vezi universitatea aceasta? Eu am clădit-o, toată lumea ştie!", a spus Pascu, la care Benedek a replicat: "Ca secretar de partid".
Incidentul s-a încheiat după intervenţia presei.
În declaraţia de presă, Pascu a apreciat că proiectul de HG discriminează atât studenţi, cât şi cadrele didactice române, care ştiu foarte bine limba engleză şi au şi ele dreptul de a preda în engleză.
El a făcut referire şi la faptul că, în sală, a cerut cadrelor didactice care s-au simţit discriminate în UMF Târgu Mureş să se ridice şi să spună public acest lucru, însă nimeni nu s-a ridicat.
"Am întrebat dacă timp de 11 ani, cât am fost rector, am discriminat pe un maghiar. Nu. Din contră, pe fratele domnului (Benedek), un profesionist foarte bun, care era numai pe spital, l-am propus şi pe cale legală a devenit profesor universitar la ora actuală. Sunt foarte revoltat, de ce ni se ia limba engleză. Am fost profesor în SUA, cercetător în SUA, pot preda - nu numai eu, şi restul. Şi ei (studenţii străini - n.r.) au venit să înveţe în România, nu în Ungaria. Au luat linia de predare engleză şi au plasat-o la facultate maghiară", a spus Pascu.
Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, a reclamat că nu i s-a permis să ia cuvântul, dat fiind că nu a depus o depoziţie scrisă, cum cerea regulamentul audierii publice, după care a subliniat că ar fi o greşeală enormă ca o problemă să fie "dusă în stradă", cum s-a întâmplat în 1990, când s-au produs incidentele interetnice.
"Eu am vrut să iau cuvântul, dar din păcate am fost refuzat - ca profesor al acestei universităţi, ca şef de partid, ca şi consilier local ce simte ce se întâmplă în acest oraş. Dumneavoastră probabil că sunteţi foarte tineri şi nu vă amintiţi ce s-a întâmplat în 1990. (...) Un drept trebuie respectat, suntem în UE: dacă este o lege şi legea nu este respectată, atunci sunt probleme foarte mari. Şi să duci pe stradă problema, cum a fost în 1990, este o greşeală enormă. Oraşul nu are nevoie de aşa ceva. Ştiţi ce s-a întâmplat în 1990, ştiţi cine au fost artizanii acelui eveniment. Am început să simţim acelaşi lucru şi ne-a fost teamă că, având studenţii pe stradă, vom ajunge iar acolo şi nu este bine. În acest oraş n-au venit investitorii tocmai în urma evenimentelor din 1990", a spus Benedek, adăugând că din Târgu Mureş "din acest motiv au dispărut 40.000 de locuitori".
Întrebat dacă crede că românii şi maghiarii vor ieşi din nou în stradă, pentru UMF Târgu Mureş, Benedek a apreciat că nu, arătând că "din fericire, tineretul este mai deştept acum, oamenii sunt mai deştepţi".
El a reluat ideea că problema UMF Târgu Mureş nu se rezolvă în stradă, "cu scandalul, cu politizarea şi cu nişte declaraţii demagogice care nu duc nicăieri", apreciind că de fapt "unii au fost manipulaţi".
"Cel care predă la engleză poate să predea şi la limba română. Care predă la limba română, dar ştie ungureşte, poate să predea la secţia, departamentul în limba maghiară. Despre ce vorbim? Nu se separă nimic. Ştiţi care e situaţia? Dacă tu vrei să fii mare, atunci ştii ce faci? Distrugi adversarul", a spus Benedek.
El a adăugat că "în ultimii ani, mai ales pe vremea profesorului Pascu, dar şi după aceea", au existat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte nivelul de educare a studenţilor în limba maghiară "ca organizare structurală, clară, unde este rezolvată şi finanţarea şi intrarea unor oameni".
"Vorbim aici de lipsă de cadre sau de discriminare... eu nu vreau să incit lucrurile, dar pot să vă spun nume care sunt cunoscute în Europa, în lume, în meserie, în medicină, care nu au putut să intre în facultate", a spus Benedek.
La audierea publică "UMF Târgu Mureş - între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale" s-au înregistrat zeci de depoziţii. Între cei care au trimis depoziţii se numără profesorii universitari Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, Marius Sabău, fost rector al UMF Târgu Mureş, Ioan Rus, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Târgu Mureş.
Totodată, au trimis depoziţii reprezentanţi ai lumii medicale, precum subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, Iustina Vas, profesori, medici, avocaţi, reprezentanţi ai unor asociaţii de afaceri, de apărare a drepturilor omului, studenţi, oameni politici şi jurnalişti din întreaga ţară.
Concluziile audierii publice vor fi înaintate Guvernului.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.