PDL sprijină total adoptarea în Parlament cât mai repede a strategiei anticorupţie pe 2012-2015 care vizează şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
"Vă anunţ sprijinul total al PDL pentru adoptarea în Parlament cât mai repede a strategiei anticorupţie pe 2012-2015, acest document are o importanţă specială între toate documentele pe linie anticorupţie", a precizat Voinescu într-o conferinţă de presă.
El a spus că acest document trebuie susţinut de toate partidele şi reprezintă încă un motiv ca opoziţia să se întoarcă în Parlament.
"Această strategie vizează câteva domenii importante pentru curăţarea vieţii publice, şi anume finanţarea partidelor politice şi finanţarea campaniilor electorale. Este un domeniu tabu, toate partidele par a manifesta o reticenţă în a aduce o transparenţă în această activitate", a adăugat Voinescu.
El a spus că trebuie asigurată publicitatea tuturor surselor de finanţare a partidelor şi stabilirea de norme maximale privind partea logistică şi reguli privind acţiunea în campaniile electorale.
Voinescu a mai spus că, odată ce strategia anticorupţie va fi adoptată de Parlament, se va trece la modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor, iar acest lucru trebuie făcut rapid, înainte de campania electorală pentru parlamentare.
"Odată adoptat acest document de Parlament, vom trece la modificarea legislaţiei. Această modificare trebuie făcută rapid, cu cât se apropie alegerile. În opinia noastră, această modificare trebuie făcută înainte de campania electorală pentru parlamentare", a precizat Voinescu.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, care prevede şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, declaraţie care să fie transmisă spre asumare şi Parlamentului.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, că Parlamentul ar trebui să îşi asume această strategie, din punct de vedere politic.
"În cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, recomandarea a fost ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De aceea, la nivelul coaliţiei, Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei Declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume în mod formal obiectivele strategiei şi să le implementeze", a spus Predoiu.
El a arătat că strategia are ca obiectiv şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii, dar că aceasta va fi stabilită prin regulamentele proprii ale Parlamentului.
Strategia prevede, printre altele, adoptarea în cadrul fiecărei instituţii a unor coduri de etică, specifice până în prezent doar profesiilor reglementate, precum şi proceduri de consultare pe tema corupţiei între conducere şi angajaţi.