Ministerul Sănătăţii (MS) a identificat 27 de denumiri comune internaţionale, respectiv 1,4 milioane de comprimate şi flacoane cu soluţii injectabile utilizate pentru tratamentul unor afecţiuni oncologice, produsele fiind achiziţionate de către Antibiotice Iaşi şi Unifarm.
Cele 27 de denumiri comune internaţionale identificate vizează produsele oncologice ieftine care nu au mai fost aduse în ţară din cauza preţurilor mici.
"Ministerul Sănătăţii a finalizat necesarul pe un an al acestor produse ieftine care nu se găsesc pe piaţa românească. Este vorba de 27 de denumiri comune internaţionale care nu au mai fost aduse în România, creând disfuncţionalităţi în asigurarea schemelor de tratament", a precizat, joi, MS.
Antibiotice Iaşi şi Unifarm vor demara procedurile speciale de achiziţie şi vor încheia contracte de furnizare cu fiecare unitate medicală în parte.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional, din cele aproximativ 1.400.000 de comprimate sau flacoane cu soluţii injectabile necesare, cele mai solicitate sunt substanţele utilizate în tratamentul tulburărilor acute sau cronice care răspund la tratament antiinflamator şi imunosupresor, ca de exemplu dexamethasone, respectiv 406.924 de flacoane de diverse cantităţi.
De asemenea, solicitări semnificative sunt şi pentru comprimate utilizate în tratamentul leucemiilor, cum ar fi mercaptopurinum (13.500 de comprimate), pentru substanţe utilizate în cazul tumorilor solide în stadiu avansat, boala Hodgkin, ca de exemplu ciclofosfamida (12.929 de flacoane) sau pentru soluţii necesare în tratamentul cancerului de sân, cum este methotrexanum (120.117 de flacoane), a precizat sursa citată.
În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă
Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.
Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, spuneau reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.