Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Bistriţa, că la sfârşitul lunii iunie judeţele care nu au semnat contractele de gestionare a deşeurilor vor pierde fondurile şi vor fi obligate fie să continue investiţiile din banii lor, fie să aştepte altă etapă de finanţare.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, la o întâlnire cu primarii din judeţul Bistriţa-Năsăud, că în patru-cinci judeţe ministerul pe care îl conduce nu va semna contractele pentru proiecte de gestionare a deşeurilor fiindcă autorităţile locale nu au ajuns la un acord privind depozitul ecologic.
"Avem probleme în toate judeţele şi vor cădea cel puţin patru-cinci proiecte pe deşeuri, din păcate, pentru că şi acum se ceartă unii, după şase ani, unde va fi deponeul. În patru-cinci judeţe nu o să semnăm contractele pe deşeuri", a afirmat Borbely.
Întrebat în conferinţă de presă care sunt aceste judeţe, Borbely a spus că nu le poate nominaliza fiindcă nu s-au încheiat discuţiile cu aceste autorităţi.
"Suntem în discuţii cu nouă judeţe care încă nu au încheiat contracte cu noi şi nu vreau să avansez nume de judeţe pentru că am speranţa că vom încheia cu cât mai mulţi aceste contracte. Nu vreau să le nominalizez fiindcă eu sper că vor rezolva problema. După cinci ani de discuţii nu s-a stabilit unde e deponeul. La sfârşitul lunii iunie am promis că vom trage linie şi, cu cine nu vom putea încheia contracte, o să îşi asume responsabilitatea fiindcă vor trebui să pună bani din buzunar acele consilii judeţene sau vom amâna pentru perioada a doua", a afirmat Borbely.
El a aspus că, din astfel de motive, există riscul ca România să nu îşi îndeplinească angajamentele către UE în privinţa aducţiunilor de apă şi gestionare a deşeurilor.
În Bistriţa-Năsăud, se derulează, prin Ministerul Mediului, proiecte de 170 de milioane de euro.
Cel mai important este "Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud" finanţat cu 141 de milioane de lei, majoritatea bani europeni, care a avut ca termen de implementare perioada 2009 - 2011. Din cauza unor neînţelegeri între conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, asigurată de PDL, şi primarii opoziţiei care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care gestionează proiectul, nu a putut fi desemnat, până în prezent, operatorul care să colecteze, integrat, gunoaiele din judeţ, ceea ce a întârziat finalizarea proiectului cu un an, termenul limită fiind luna noiembrie 2012.