Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, îi roagă pe politicieni "să stea deoparte" în problema UMF Târgu Mureş, întrucât "cu şantaj şi ameninţări nu rezolvi nimic", el arătând că i-a scris premierului, împreună cu prefectul de Mureş, cerând să nu se intervină prin HG în problema universităţii.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, care este şi vicepreşedinte al PDL, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că românii şi maghiarii trebuie "să dialogheze, să discute şi să construiască împreună viitorul oraşului", arătând că a încercat să anuleze "blestemul minoritarului", cultivat în continuare de "unii" politicieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Regret teribil de mult că unii cultivă în continuare cu atâta duritate «blestemul minoritarului» şi rog toţi maghiarii a-şi face o temă de reflexie, la acest aspect să fie atenţi, cum li se cultivă «blestemul minoritarului». (...) Unii cultivă acest blestem al minoritarului şi încontinuu trag cheia pentru a-l apăsa încontinuu cu această temă a minoritarului", a spus Florea, adăugând că vrea să le spună politicienilor care cultivă acest "sentiment al minoritarului" "că din asta trăiesc, nu trăiesc din altceva".
Florea a adăugat că studenţii nu vin la UMF Târgu Mureş "ca să înveţe limba maghiară sau limba română, asta se învaţă acasă", ci vin "ca să se facă medici de calitate", iar singura preocupare a tuturor ar trebui să fie creşterea calităţii actului de învăţământ.
El a afirmat că universitarii trebuie să-şi rezolve problemele şi că îi roagă pe politicieni "să stea deoparte" în problema UMF Târgu Mureş, întrucât "cu şantaj şi ameninţări nu rezolvi nimic".
"Să închidă uşile şi românii cu maghiarii să participe şi să îşi definească ei în Cartă ceea ce au nevoie să se simtă egali, să se simtă liberi şi să nu fie cu mâna întinsă la niciun politician. Ei (în universitate) să îşi rezolve problema. Eu nu am chemat politicienii să readucă liniştea şi armonia în oraş. Am creat această armonie şi linişte şi un climat european prin stârnirea celor două populaţii să dialogheze, să discute şi să construiască împreună viitorul oraşului. Când am pus problema existenţei centrului de cercetare IBM pe brandul Târgu Mureşului, nici în ultimul fir de păr din cap nu mi-am putut imagina că cu atât de mare uşurinţă se poate să aducă distrugerea acestui mare proiect. Am semnat în faţa premierului României, am semnat aducând alături de noi încă cinci universităţi, a fost ales Târgu Mureşul şi s-au selectat proiectele deja în sesiunea trecută, s-au selectat proiectele - nanomedicinii, nanotehnologiei în medicină şi o serie de lucruri. Asta trebuie să facă universitarii, nu ceea ce fac acolo", a spus Florea.
El a adăugat că i-a scris ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, cerându-i să valideze alegerea noului rector al UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, şi că a semnat, alături de prefectul de Mureş, Marius Paşcan, o scrisoare către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, în care şi-a expus acelaşi punct de vedere - că universitarii pot să-şi rezolve problema şi nu est cazul să se intevină printr-o Hotărâre de Guvern.
"Rog politicienii să stea deoparte şi să lase HG în pace. Cu şantaj şi ameninţări nu rezolvi nimic", a conchis Florea.
Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a confirmat informaţia, arătând că el şi Florea i-au scris premierului, cerându-i "păstrarea universităţii în forma actuală".
"Împreună cu domnul primar Dorin Florea am înaintat o scrisoare primului-ministru în care ne-am exprimat punctul de vedere legat de păstrarea universităţii în forma actuală, ne-am pronunţat împotriva scindării ei, cu atât mai mult cu cât problema pe care o considerăm prioritară este creşterea calităţii în UMF Târgu Mureş şi trecerea de pe poziţia B, cum este cotată acum, pe poziţia A, conform normativelor ARACIS", a declarat Paşcan.
Potrivit textului scrisorii adresate de Florea şi Paşcan premierului, făcute publice miercuri de reprezentanţii Primăriei, cei doi oficiali şi-au exprimat convingerea că UMF Târgu Mureş "este capabilă să depăşească situaţia şi să o gestioneze cu maximă responsabilitate" şi nu e cazul să se modifice actuala structură a universităţii prin Hotărâre de Guvern.
"În Târgu Mureş trăiesc şi români şi maghiari, această universitate a avut şi are şi în prezent secţii în limbile română şi maghiară. Suntem convinşi că numai universitarii români şi maghiari, direct implicaţi, sunt capabili să găsească soluţia pentru rezolvarea acestei situaţii. Este rostul lor să găsească metode şi căi pentru ca această instituţie să funcţioneze multicultural, lucru care era pe cale să se înfăptuiască, dar nicidecum impus prin Hotărâre de Guvern", se arată în scrisoare.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.