Reţeta electronică va fi introdusă din 1 iunie, dar o perioadă va funcţiona în paralel cu prescripţia offline, a anunţat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
"Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescripţiei şi a dosarului electronic. Din 1 iunie va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum", a declarat preşedintele CNAS.
Lucian Duţă a spus că prin introducerea reţetei electronice, atât medicii cât şi farmaciştii, dar în principal pacienţi, vor avea de câştigat.
Reţeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată "Platforma informatică a asigurărilor de sănătate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, creşterea performanţelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării şi decontării acestora, dar şi monitorizarea şi controlul utilizării fondurilor.
Potrivit preşedintelui CNAS, primul element care urmează a fi lansat în cadrul platformei este prescripţia electronică.
"Avantajul prescripţiei electronice este acela că vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. Altfel spus, sistemul va sesiza erori în prescriere, cum ar fi de pildă medicamente cu efecte terapeutice contradictorii", a mai spus Duţă.
De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente şi un management performant.
Prescripţia electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro, a mai spus Duţă.
Preşedintele CNAS a ţinut să precizeze că această situaţie nu este unică în România şi că ţări mai dezvoltate, precum SUA sau Franţa, se confruntă cu fenomenul fraudei în sistem, de aceea au programe de combatere a acesteia.
Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a susţinut că prescripţia electronică este un beneficiu pentru medici întrucât în actualul sistem există multe probleme ce pot apărarea la reţetele pe care le cumpără.
"Sigur că este nevoie de o perioadă de timp în care să funcţioneze ambele prescripţii în paralel. Mai mult de atât, suntem de părere ca medicii care vor fi dispuşi să prescrie electronic să fie stimulaţi, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi, şi totodată cerem CNAS să găsească soluţii pentru plata cititoarelor de card, întrucât sunt destul de scumpe", a spus Doina Mihăilă.
Vicepreşeditele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a susţinut că este necesară adoptarea acestei prescripţii electronice, mai ales că de multe ori farmaciştii erau obligaţi să plătească erori de prescripţie apărute în sistem.
"Pentru farmacii, introducerea reţetei electronice este salutară, pentru că pe o reţetă cu erori de prescripţie trebuia să plătească farmacistul. Susţinem ideea să lucrăm o perioadă în paralel, electronic şi offline, şi plata de către CNAS a cheltuielilor pentru tehnica de lucru", a spus Clara Popescu.