Fondurile alocate Sănătăţii s-au dublat în ultimii cinci ani, de la 10 miliarde de lei în 2006 la aproximativ 20 de miliarde de lei în 2011, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
"Casa Naţională funcţionează ca un minister al finanţelor al întregului sistem de sănătate, gestionând un buget de cinci miliarde de euro, care acoperă servicii medicale esenţiale necesare populaţiei", a spus preşedintele CNAS.
Lucian Duţă a adăugat că principala preocupare a CNAS este echilibrul bugetar, respectiv creşterea sumelor alocate şi reducerea datoriilor.
CNAS îşi propune să asigure cât mai multe medicamente şi servicii de calitate prin managementul corespunzător al sumelor alocate, a precizat Duţă.
El a mai spus că eliminarea arieratelor din sistemul sanitar a fost de fapt una dintre condiţiile impuse de FMI pentru acordarea sprijinului financiar necesar.
"În 2011 am reuşit să realizăm stabilitatea financiară a sistemului, respectiv acces integral la medicamentele necesare fără arierate prin introducerea taxei de clawback. De asemenea, taxa de clawback este unul dintre instrumentele care pot regla creşterea moderată a consumului şi alocarea de resurse suplimentare pentru servicii, pentru medicii de familie, specialişti, spitale", a mai spus preşedintele CNAS.
În ceea ce priveşte lista de medicamente compensate şi gratuite, Lucian Duţă a spus că remodelarea acestora este un pas firesc şi obligatoriu după introducerea preţului de referinţă.
"Studiul realizat de experţi internaţionali (NICE), finanţat de Banca Mondială, a propus o metodologie de lucru şi a identificat câteva puncte sensibile, respectiv eliberarea unor resurse financiare folosind metodologia propusă va permite introducerea de medicamente noi. Sistemul Informatic Unic Integrat are în evidenţă suma de cinci miliarde de euro, 20 de milioane de clienţi, 50 de mii de furnizori şi 0,5 miliarde de operaţiuni anual", a spus Duţă.