Românii sunt deseori folosiţi ca interpuşi pentru transferuri de bani din vest către est, fără a fi iniţiatorii acestor operaţiuni, deorece România este o ţară în care de regulă nu s-au ridicat suspiciuni privind intrările din ţările vestice, a declarat miercuri preşedintele ONPCSB, Adrian Cucu.
"O situaţie mai des întâlnită este folosirea unor persoane interpuse. Sunt cooptaţi cetăţeni români pentru activitatea de transfer de fonduri dinspre vest spre răsărit. Uneori sunt racolaţi chiar prin internet. (...) În urma acestei activităţi românii primesc anumite sume de bani în conturile proprii, retrag banii, opresc un comision de 5-7% şi duc banii la destinaţia pe care o primesc printr-un email", a spus preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
El a explicat preferinţa iniţiatorilor pentru persoanele din România rezidă în faptul că nu este o ţară care să ridice probleme sau suspiciuni pentru transferurile din statele vestice.
"Destinaţii finale sunt din răsărit, de regulă (...) Autorităţile din statele de destinaţie suspicionează că activităţile au fost organizate în România. Greu de demonstrat că nu e aşa", a completat Cucu.
Oficialul ONPCSB a arătat că de multe ori persoanele din România dau dovadă de naivitate, neînţelegând gravitatea fenomenului, sau riscă doar pentru a câştiga nişte bani în plus.
Cucu a menţionat că verificările sunt de multe ori generate de comportamentul dezordonat al unor persoane, care trimit repetitiv sume de bani, se răzgândesc şi au o atitudine impertinentă în raporturile cu funcţionarii bancari.
"Intră în sfera de verificare deşi nu fac acţiuni de spălare de bani. Se creează o imagine falsă, dar care dăunează. Au fost cazuri în care la bancă persoana care trimitea bani răspunde impertinent la întrebările funcţionarului privind sursa banilor: sunt banii mei, ce te interesează, scrie că i-am furat!", a afirmat Cucu.