Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că într-un sistem pot exista cei mai buni procurori şi poliţişti însă, în absenţa unui sistem de justiţie care să rezolve cazuri "rapid şi corect", nu vor exista efecte.
"Putem să avem cei mai buni procurori, cei mai buni poliţişti, dar fără o justiţie care să poată să rezolve aceste cazuri corect şi rapid nu se întâmplă nimic", a spus Mark Gitenstein.
El a susţinut, la o conferinţă pe teme de justiţie, un discurs legat de importanţa unui sistem de justiţie independent. .
El a vorbit despre propria experienţă în domeniul justiţiei, precizând că peste zece ani s-a ocupat de selecţia judecătorilor, de reforma justiţiei, pe vremea când era senator. Totodată, el a spus că timp de 20 de ani a lucrat în mediul privat, însă tot în probleme legate de sistemul de drept.
Ambasadorul a vorbit de asemenea despre importanţa pe care SUA o acordă Constituţiei. "Noi, în SUA, avem foarte multă stimă pentru Constituţia noastră şi orice discuţie începe de la acest document. În secolul al XVIII-lea, trei dintre părinţii noştri fondatori au sfătuit poporul american să adopte noua Constituţie. Alexander Hamilton a scris o formă unică referitoare la justiţie. El foarte frecvent a susţinut ca judecătorii să fie numiţi pe viaţă atât timp cât au un comportament corespunzător. Aceşti judecători urmau să fie numiţi de preşedinte, după propunerea Senatului şi nu puteau fi înlăturaţi decât după punerea sub acuzare", a mai spus ambasadorul.
El a precizat că la momentul respectiv acesta era singurul mijloc care putea asigura o aplicare corectă, imparţială a legii. "Hamilton a descris tipul de persoană care ar trebui să servească drept judecător – un fel de elită care combina o bună cunoaştere cu integritatea", a mai spus Gitenstein.