Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a comunicat, luni, în plen, scrisoarea ministrului Justiţiei referitoare la cererea de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, precizând că aceasta va fi trimisă Comisiei juridice.
Oltean a citit scrisoarea, arătând că are ataşate referatul şi copia dosarului, care conţine 15 volume cu peste 5200 de pagini.
El a adăugat că, în conformitate cu articolul 193 din Regulament, cererea urmează să fie trimisă de îndată Comisiei juridice pentru raport.
Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a declarat, anterior, că această cerere trebuie comunicată în plenul Camerei şi trimisă la Comisia juridică, nefiind nevoie de întrunirea Biroului Permanent pentru acest lucru.
"Solicitarea urmează să intre în Comisia juridică. Nu este nevoie de Birou Permanent, Regulamentul spune că la o asemenea solicitare e suficient să comunici în plen şi se duce la Comisia juridică", a precizat Mircea Toader.
El a adăugat că, în cazul în care Comisia juridică finalizează luni raportul, atunci solicitarea de ridicare a imunităţii lui Boldea va fi la votul final în şedinţa de marţi.
Toader a precizat că oricum Comisia juridică este convocată să lucreze luni în paralel cu plenul.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. Solicitarea a ajuns, luni, la Camera Deputaţilor.
"În conformitate cu dispoziţiile art.72 din Constituţia României şi art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statul deputaţilor şi senatorilor, Procurorul General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a învinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorii de caz", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului în vederea formulării cererii de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.
Potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei.
Preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei se adoptă, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majorităţii membrilor acesteia. Votul este secret.
Ministrul justiţiei va înainta Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi toate documentele pe care aceasta le solicită; în caz de refuz comisia se va adresa Camerei Deputaţilor, prin intermediul Biroului permanent, pentru a hotărî cu privire la acest refuz.
Cererea, împreună cu raportul comisiei, se înaintează grupului parlamentar din care face parte deputatul în cauză. Grupul îşi va exprima punctul de vedere cu privire la cerere într-un raport scris, în termen de 5 zile de la data sesizării grupului.
În cazul deputaţilor care nu fac parte din nici un grup parlamentar, aceştia pot să depună la Biroul permanent punctul de vedere cu privire la cerere.
Raportul comisiei împreună cu raportul grupului parlamentar se înaintează Biroului permanent şi se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
Toate cererile privind ridicarea imunităţii parlamentare se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi.