Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că propunerea liderului PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale "nu este fezabilă", demersul lansat la sfârşit de mandat fiind "o fumigenă", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în Parlament nu se va reuşi obţinerea a două treimi din voturi pentru discutarea revizuirii Constituţiei, deoarece fiecare partid a intrat deja în logica de campanie electorală.
"Propunerea avansată de liderul PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale nu este fezabilă, pentru că eu cunosc care este atmosfera, spiritul în Parlament şi care este raportul de forţe între opoziţie şi putere şi mai ştiu că o astfel de iniţiativă, cu un impact real şi uriaş, nu se face cu câteva luni înainte de alegeri, dacă nu ai reuşit să o faci în patru ani. De obicei, se face la început de mandat şi se pune în aplicare pe parcursul celor trei-patru ani de mandat. La sfârşit de mandat nu înseamnă decât o fumigenă. Şi, sigur, este şi un subiect important pentru campania electorală. De ce nu au făcut când aveau două treimi din Parlament în 2009? Când a fost în 2009 un referendum puteau face şi un alt referendum pentru a aproba legea de modificare a Constituţiei. E o întrebare retorică", a spus Kelemen.
Preşedintele UDMR a precizat că nu vede, în 2012, posibilă o astfel de iniţiativă deoarece nu va exista majoritate în Parlament în condiţiile în care partidele au intrat deja în logica de campanie electorală.
"Nu există aproape niciun subiect la care partidele ajung la un consens sau se poate asigura două treimi din voturi şi de aceea nu văd posibilă o astfel de iniţiativă în acest moment. În plus, nici în coaliţie nu am discutat despre acest lucru, dar asta nu înseamnă că fiecare partid nu poate să-şi facă o agendă proprie", a spus Kelemen Hunor.
El consideră că alegerile parlamentare din toamnă se vor desfăşura după actualul sistem, cu actualul număr de parlamentari.
PDL doreşte ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc simultan cu alegerile locale, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a făcut apel la opoziţie să revină în Parlament în acest scop.
Boc a apreciat că revizuirea Constituţiei ar fi un bun moment pentru ca opoziţia să revină în Parlament. El a explicat că revizuirea legii fundamentale nu poate fi făcută în absenţa opoziţiei din Parlament, întrucât sunt necesare voturile a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor pentru adoptarea acesteia.
Liderul PDL a menţionat că această revizuire ar presupune punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Emil Boc a susţinut că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc simultan cu alegerile locale, adică în 10 iunie, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale.
Boc a declarat că invitaţia adresată opoziţiei de a participa la dezbaterile pe tema revizuirii Constituţiei "începe" de marţi, când la Comisia juridică "se deschid dezbaterile" pe această temă.
"Invitaţia începe de mâine, când la Comisia juridică se deschid dezbaterile pe tema revizuirii Constituţiei şi ce bună oportunitate poate fi pentru opoziţie de a demonstra că şi pe ei îi interesează ceea ce au votat românii în 2009. E cea mai bună ocazie de a reveni şi de a-şi arăta susţinerea pentru o chestiune de interes public", a precizat Emil Boc.
În ceea ce priveşte organizarea referendumului simultan cu alegerile locale, liderul PDL a declarat: "E normal, dacă ai alegeri locale în 10 iunie să fructifici acea ocazie pentru a putea organiza şi referendumul pentru a trece la Parlament unicameral, reducerea numărului de parlamentari, prevederile care vizează limitarea deficitului, a datoriei publice, a confiscării averilor pentru acte şi fapte de corupţie, sunt lucruri pe care le avem în propunerea de revizuire a Constituţiei".