Pompierii intervin la nivel naţional pentru stingerea a 40 de incendii de de vegetaţie în urma arderilor de igienizare, în 60 de cazuri flăcările fiind stinse, a declarat, luni seara, pentru MEDIAFAX, Alin Maghiar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit lui Alin Maghiar, luni s-au manifestat o sută de asemenea incendii la nivel naţional, după ce duminică au avut loc 527 de incendii, numărul total al acestora ajungând în week-end la 932.
"Am putea spune că numărul acestor incendii este un record naţional", a declarat Maghiar, spunând că stingerea flăcărilor este una cronofagă, din cauza suprafeţelor extinse pe care se manifestă incendiile.
IGSU a semnat un protocol de colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu pentru reglamentarea condiţiilor în care au loc igienizările agricole.
"Scopul protocolului de colaborare îl reprezintă creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor", se arată în comunicatul IGSU.
Potrivit IGSU, pe durata protocolului de colaborare, cele trei instituţii vor face schimb de informaţii cu privire la suprafeţele incendiate şi vor dispune măsuri potrivit competenţelor conferite legal.
Totodată, instituţiile vor face o campanie comună pentru informarea fermierilor cu privire la interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
"În unele cazuri, cetăţenii ard resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante, pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea mediului înconjurător", se arată în comunicatul IGSU.