O audiere publică privind proiectul de hotărâre de guvern referitor la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş va avea loc joi, urmând să fie prezentate puncte de vedere ale unor reprezentanţi ai mediului academic, politic, ai societăţii civile şi să fie elaborat un raport.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că universitatea a decis organizarea unei audieri publice pe tema proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei noi facultăţi, cu sprijinul Academiei de Advocacy şi al Coaliţiei 52 din Târgu Mureş, care reuneşte mai multe organizaţii ale societăţii civile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Audierea este programată joi, de la ora 11.00, în amfiteatrul de la Facultatea de Medicină Dentară, o comisie de experţi urmând să audieze depoziţiile care vor fi transmise de reprezentanţi ai mediului academic, politic, ai societăţii civile, de cetăţeni şi ulterior să elaboreze un raport-sinteză care va fi înaintat Guvernului.
În comisia de experţi se regăsesc preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, rector al UMF Iaşi, alături de fostul rector de la UMF Cluj Marius Bojiţă, fostul rector de la UMF Bucureşti Florian Popa, fostul rector de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş Liviu Marian şi asistentul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe a SMURD Mureş, Vass Hajnal.
Reprezentantul Coaliţiei 52 din Târgu Mureş, jurnalistul Ligia Voro, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că audierea are ca scop strângerea cât mai multor opinii, care să fie apoi înaintate Ministerului Educaţiei şi Guvernului. Ea a spus că evenimentul va dura două ore, timp în care vor fi audiate cât mai multe depoziţii depuse anterior în scris, iar comisia de experţi va elabora, în termen de o zi, un raport-sinteză.
"Raportul-sinteză elaborat de aceşti experţi va fi trimis la Ministerul Educaţiei, care, lansând acest proiect de HG în dezbatere publică, bănuim că şi-a asumat că va ţine cont de aceste opinii, de acest raport-sinteză al audierii publice de la Târgu Mureş. Şi că va remite un punct de vedere scris asupra acestui raport-sinteză", a arătat Voro.
În cadrul audierii publice, se vor exprima opinii cu privire la mai multe aspecte: avantajele şi dezavantajele pentru studenţi şi pacienţi ale proiectului de HG, dacă până în acest moment s-au respectat Legea educaţiei 1/2011 şi Directiva 36 de către UMF Târgu Mureş, respectiv de către Guvern, dacă ar fi fost nevoie de respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în ce priveşte Legea educaţiei şi proiectul de HG referitor la UMF Târgu Mureş, dacă există o "situaţie temeinic justificată" care să permită intervenţia Guvernului pentru înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Târgu Mureş şi dacă la aceasta se respectă caracterul multicultural şi multilingv prevăzut de Legea educaţiei, dacă prin promovarea proiectului de HG se va crea sau nu un precedent legislativ sau legat de înfiinţarea şi autorizarea unor facultăţi, dacă pot fi aplicate derogări de la standardele de calitate ARACIS pentru acreditarea unor programe de studii în facultăţi nou-înfiinţate prin hotărâre de Guvern, în cadrul unor universităţi, fără acordul Senatului universităţii.
Toate documentele legate de audierea publică au fost postate pe site-ul UMF Târgu Mureş şi sunt disponibile la adresa http://www.umftgm.ro/prezentare-umf/media/consultare-publica.html.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.