UNPR îi solicită eurodeputatului PDL Cristian Preda "să-şi reevalueze poziţia şi să o pună în acord cu logica şi cu istoria politică recentă", Uniunea susţinând că "o abordare de tipul «cine profită de cine» îl pune în primul rând pe el însuşi într-o postură defavorabilă".
"Cu tot respectul pentru dreptul lui Cristian Preda la opinii, fie ele şi greşite, UNPR îi atrage atenţia europarlamentarului PDL că, din ignoranţă sau cu rea-intenţie, comite cel puţin două erori majore de logică în evaluarea relaţiei democrat-liberalilor cu progresiştii", se arată într-un comunicat al UNPR, în replică la declaraţiile democrat-liberalului Cristian Preda referitoare la o eventuală alianţă a PDL cu UNPR .
"Ceea ce se discută în aceste zile între PDL şi UNPR nu este o alianţă, ci un protocol de colaborare la nivel naţional. De asemenea, la nivel local, se discută diverse formule de susţinere a unor candidaţi comuni, într-o logică a parteneriatului pragmatic şi nu a alianţelor ideologice", menţionează UNPR, adăugând că vor avea liste proprii pentru consiliile locale şi judeţene.
UNPR afirmă că nu a făcut caz de funcţii sau de împărţirea lor în interiorul coaliţiei, că nu a criticat guvernarea, iar cei care au înfiinţat formaţiunea au plecat de la putere, din funcţii guvernamentale în opoziţie.
UNPR arată că Preda a fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu, a fost numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu secretar de stat în MAE, s-a înscris în PDL în 2009, unde a avut o "ascensiune fulminantă" şi a fost pus în acelaşi an pe lista de candidaţi pentru Parlamentul European.
"Prin urmare, dacă vorbim despre trădări şi oportunism, discuţia despre Cristian Preda poate fi cu siguranţă una interesantă. Însă nu ne preocupă aspectele subiective de conştiinţă ale colegului de la PDL, ci ne îngrijorează entuziasmul cu care propagă în spaţiul public discursul opoziţiei", se mai arată în comunicat.
UNPR îi solicită lui Cristian Preda "să-şi reevalueze poziţia şi să o pună în acord cu logica şi cu istoria politică recentă". "O abordare de tipul «cine profită de cine» îl pune în primul rând pe el însuşi într-o postură defavorabilă", consideră UNPR.
"În concluzie, UNPR nu doreşte să profite de PDL şi cu atât mai puţin de Cristian Preda. Ţinând cont de experienţa şi de bagajul electoral ale acestuia, nici nu ar avea cum. Ceea ce dorim însă este ca în bătăliile electorale din acest an să formăm, împreună cu partenerii de la PDL un front al responsabilităţii, împotriva populismului USL. Dacă domnul Cristian Preda doreşte să facă parte din acesta, este binevenit. Dacă doreşte în schimb să-şi consume energiile în jocuri politice mărunte, orientate spre beneficiul personal, atunci să facă acest lucru într-o manieră bărbătească", se mai arată în comunicat.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că dacă PDL şi UNPR vor avea o campanie comună pentru alegerile din Capitală, el va susţine candidaţi independenţi.
El a spus că va sprijini numai acei candidaţi PDL care nu se vor lăsa "contaminaţi de această alianţă inutilă şi nocivă", iar în cazul în care vor fi numai candidaţi comuni ai PDL şi UNPR, îi rămâne doar varianta de a susţine independenţi.
"Dacă, dintr-un motiv sau altul, toată campania din Bucureşti va fi una comună, mă tem că va trebui să găsesc altceva de făcut pe durata acestei campanii. Nu pot să sprijin un astfel de mariaj", a afirmat Preda.
De asemenea, el a subliniat că a exprimat acest punct de vedere şi în Organizaţia PDL Bucureşti, iar în rândul acesteia ar fi mai mulţi membri preocupaţi de faptul că alianţa cu UNPR nu ar fi benefică.
Europarlamentarul PDL a subliniat că alianţa la locale între două partide aflate la putere este o "noutate absolută" pentru politica românească, iar tocmai de aceea ar trebui argumentată public foarte serios, "nu doar pur şi simplu anunţată". Preda consideră că această alianţă nu poate fi motivată "nici ideologic, nici electoral, ci doar strict circumstanţial". "Nu trebuie să fim sclavii împrejurărilor, trebuie să vedem drumul în întinderea lui, nu doar la un metru în faţa noastră", a mai spus Preda.
De altfel, Cristian Preda scrie, pe blogul său, că nu a intrat în PDL ca să sprijine "PSD-işti ori PC-işti vopsiţi la momentul oportun în UNPR-işti".
Preda a argumentat că "nici partidele care au susţinut guvernul Văcăroiu (PDSR, PUNR, PRM, PSM), nici grupările din echipa dirijată de Isărescu (CDR, UDMR, PD, PSDR), nici membrii majorităţii pe care s-a bazat guvernul Năstase (PSD, UDMR), nici aliaţii din guvernul Tăriceanu II (PNL, UDMR) nu au găsit cu cale să se alieze electoral".
Europarlamentarul adaugă că "partidul condus de Gabriel Oprea e format din două categorii de persoane: din deputaţi şi senatori care au votat căderea guvernului Boc înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, dar care, după victoria lui Traian Băsescu, au vrut să fie parte a guvernului condus de acelaşi Boc şi, respectiv, din primari PSD, PC şi PNL care, fără a părăsi partidele pe listele cărora fuseseră aleşi, pentru a nu-şi pierde mandatul, au promis ralierea la UNPR începând din această vară, şi au primit în schimb un sprijin masiv de la guvern".
"Merită să închei o alianţă cu UNPR? Răspunsul e pozitiv doar pentru cei care cred că partidele există exclusiv la guvernare. Ca şi pentru cei care cred că pot păcăli alegătorii mutând oamenii ca pe o tablă de şah şi schimbându-le identităţile după cum schimbi poşetele de lux. Pentru cei care cred că politica se face fără memorie şi având drept singure resurse banii care nu-ţi aparţin, adică banii de la buget. Nu sunt dispus la un asemenea compromis. Pentru că nu cred că ţara a profitat mai mult de pe urma UNPR decât a profitat UNPR de pe urma bugetului ţării", mai scrie Cristian Preda în postarea de pe blog.