Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 16 mar 2012 - Anul XVII, nr. 63 (4968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Referinţa BNR a atins un nou maxim istoric, 4,3783 lei/euro

Vineri, 16 Martie 2012 (13:58:27)

 

Referinţa anunţată de Banca Naţională a României a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, şi a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor banca centrală a continuat să intervină indirect, în prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, şi a readus cotaţiile sub 4,38 lei/euro.

Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,3688 lei.

Rata de schimb publicată joi de BNR, de 4,3672 lei/euro, a reprezentat maximul ultimelor 21 de luni şi a fost foarte apropiată de nivelul din iunie 2010.

Leul s-a depreciat vineri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. O rată mai mare a fost publicată la 20 ianuarie, când dolarul era la 3,3663 lei. Banca centrală a afişat joi o paritate de 3,3478 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, iar rata oficială a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elveţian. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat la 5 septembrie, când rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elveţian.

Pe 6 septembrie, cursul leu/franc eleveţian a scăzut semnificativ, influenţat de anunţul băncii centrale a Elveţiei privind stabilirea unei ţinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, iar de atunci paritatea leu/franc elveţian nu a mai depăşit 3,62 unităţi. Rata de schimb leu/franc elveţian este determinată de BNR din cursurile de schimb leu/euro şi euro/franc elveţian.

Leul s-a depreciat vizibil în raport cu euro încă de joi, întrucât jucătorii străini care mizau pe aprecierea leului şi a valutelor din regiune au început să îşi închidă din poziţii, iar pentru aceasta au fost obligaţi să cumpere euro din piaţă. Ordinele de cumpărare de euro au dus la deprecierea leului, astfel că în a doua parte a şedinţei de joi rata de schimb leu/euro a urcat până la un maxim de 4,39 lei/euro, nivel de la care, potrivit dealerilor, banca centrală a intervenit indirect în piaţă şi a vândut euro prin intermediul unei bănci comerciale.

"Dinamica leului este surprinzătoare având în vederea evoluţia statică înregistrată de la începutul acestui an, dar poate nivelul tranzacţionat este mai interesant decât amplitudinea mişcării, leul a
pierdut numai 0,5% faţă de euro în ultimele două zile. Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al băncii centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg - probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro", se arată într-o analiză ING Bank.

Unii dealeri spun că BNR a continuat în prima parte a şedinţei de vineri să intervină indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, însă a vândut euro prin altă bancă.

Astfel, primele tranzacţii au fost realizate la 4,3840 - 4,3850 lei/euro, cu 0,15 - 0,3 bani peste ultimele cotaţii de joi, de 4,3810 - 4,3835 lei/euro. Ulterior, unele ordine mai mari de vânzare de euro plasate de un jucător local au dus cursul până la un minim al primei părţi a şedinţei de 4,3780 - 4,3790 lei/euro.

Cu puţin înaintea orei 13:00, când BNR afişează cursul de referinţă, băncile comerciale cotau euro la 4,3800 - 4,3808 lei. Astfel, leul era aproape în stagnare în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul se depreciau cu câte 0,4%.

"Se pare că şi după ce a luat cotaţii din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă, BNR continuă să vândă euro prin intermediul unei bănci, pentru a opri încercările de depreciere a leului. Volumele tranzacţionate atât ieri, cât şi astăzi sunt cam de patru ori mai mari decât cele dintr-o şedinţă normală perioade similare din anii trecuţi şi, totodată, mult peste cele din ultimele şedinţe", a afirmat un dealer.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au crescut uşor, la 1,65% - 2,15%, după ce joi au fost de 1,59% - 2,09%. Totodată, au avansat şi dobânzile afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 1,93% - 2,43%, la 2,08% - 2,58%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referinţa BNR a atins un nou maxim istoric, 4,3783 lei/euro.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Referinţa BNR a atins un nou maxim istoric, 4,3783 lei/euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei