Preţul gazelor naturale pentru populaţie va fi îngheţat până la finele lunii martie 2013, odată cu prelungirea cu un an a unui ordin prin care s-a stabilit că tarifele nu se modifică în perioada 1 iulie 2011-31 martie 2012.
"Pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileşte de ANRE, astfel încât să se asigure, până în 31 martie 2013, menţinerea nemodificată a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor furnizate în regim reglementat acestor categorii de consumatori, avută în vedere la aprobarea preţurilor finale reglementate în vigoare la data prezentului ordin", se arată într-un proiect de ordin elaborat de ANRE, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Guvernul a decis anul trecut să nu modifice în intervalul 1 iulie - 31martie 2012 preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi unor instituţii publice, precum şcoli sau spitale. Aproximativ jumătate din consumul de gae din România este reprezentat de aceşti clienţi, care plătesc tarife reglementate, stabilite de ANRE. În acelaşi timp, a crescut preţul plătit de consumatorii industriali.
Companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de un coş compus din gaze din producţia internă, gaze importate şi gaze din depozitele de înmagazinare. Gazele produse în România sunt de circa două ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.
Coşul pentru companii este compus în proporţie mai mare de gaze de import, în timp ce populaţia primeşte mai multe gaze produse intern.
Preşedintele ANRE, Dan Plaveti, a declarat vineri, după o şedinţă de Guvern dedicată exclusiv sectorului energetic, că ANRE nu intenţionează să majoreze preţurile la electricitate şi gaze în perioada următoare.
Guvernul a aprobat, miercuri, cu o întârziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate la gaze şi electricitate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.
Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.
Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Un document oficial obţinut şi prezentat, miercuri, de MEDIAFAX relevă că tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.
Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.
În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.
Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie.