Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, susţine că în Guvern au început discuţiile referitoare la exerciţiul financiar european 2014-2020, afirmând că ştie deja că pentru perioada respectivă vor fi mai mulţi bani europeni alocaţi pentru mediu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că în Guvern au început discuţiile referitoare la exerciţiul financiar european 2014-2020 şi se fac evaluări, care vor creiona "o concepţie" cu care se va merge la negocierile din UE.
El a adăugat că ştie deja că pentru perioada respectivă vor fi mai mulţi bani europeni alocaţi pentru mediu.
"Am început discuţiile în Guvern, încă negocierile n-au început, pentru că UE va trebui, în prima jumătate a acestui an, să finalizeze prima etapă şi după aceea, după ce ştim reperele, atunci vom începe negocierile. Vor fi mai mulţi bani pentru mediu, asta ştim sigur. Noi deocamdată am început pregătirile şi, până la sfârşitul lunii iunie, vom avea o concepţie a noastră. Depinde de negocieri, după aceea, câţi bani va avea România", a spus Borbely.
Borbely a arătat că o serie de proiecte de mediu care nu au putut accesa fonduri europene între 2007 şi 2013 "vor trece în perioada următoare", în urma unor evaluări.
"Facem o evaluare în anumite domenii, cum e apa, sunt şi unele proiecte, din păcate, pe deşeuri, pe care s-ar putea să nu le putem încheia, din cauza autorităţilor locale şi vor trece în perioada următoare", a spus Borbely.
El a afirmat că România "nu stă foarte rău" din punctul de vedere al resurselor de apă, însă acestea trebuie gospodărite bine, arătând că nu se referă numai la apa potabilă, ci şi la lacuri de acumulare şi la strategia privind prevenirea inundaţiilor, care este finalizată, până în 2035.
"Există o concepţie. Din păcate, sunt foarte multe localităţi care au nevoie de aceste investiţii, deşi în ultimii ani, totuşi, din SAPARD, din alte surse au fost sume extraordinar de mari alocate. De exemplu, la Programul Operaţional Sectorial (de Mediu) sunt alocaţi 3,6 miliarde de euro. În perioada următoare probabil tot aşa, cea mai importantă axă pentru care vom da cei mai mulţi bani va fi pentru apă. Dar prin aceste proiecte care sunt complementare - de la Fondul de Mediu, de la buget - trebuie să alocăm bani importanţi şi în perioada următoare, pentru a putea să fim la nivelul angajamentelor la nivel de Uniunea Europeană", a spus el.
Borbely a precizat că în România zonele de sud şi sud - est sunt foarte secetoase şi fără apă, adăugând însă că există probleme din cauza schimbărilor climatice şi se pare că anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii.
"Zona de sud şi sud - est sunt zone care sunt foarte secetoase şi fără apă, dar aici e vorba evident şi de o strategie, în al doilea rând - să vedem cu schimbările climatice. Am avut ani cu inundaţii, dar anul trecut a fost cu secetă în partea a doua a anului. Am scăpat destul de ieftin, dar se pare că nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii, deci trebuie să ne pregătim şi să pregătim acele proiecte care vin în sprijinul acestei rezolvări a problemei secetei şi a lipsei resurselor de apă", a spus Borbely.