Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vlad Nistor: Proiectul legislativ privind IDR este fundamental ilogic

Joi, 15 Martie 2012 (17:29:29)

Directorul general al Institutul Diplomatic Român, Vlad Nistor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că punerea la un loc a IDR şi a Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" i se pare "fundamental ilogică, pentru că amestecă mere cu pere".

"Ştiu că este o structură fondată de Mihai Răzvan Ungureanu (n.r. - în perioada în care acesta era ministru de Externe), era HG-ul lui, pornind de la două încercări anterioare, una a domnului Pleşu, iar cealaltă a domnului Geoană. Dar IDR, în forma sa actuală, a fost fondat de Mihai Răzvan Ungureanu. Eu am fost chemat atunci să îl organizez practic şi am fost de fapt primul angajat al Institutului", a spus Vlad Nistor.

El a adăugat că existenţa IDR are sens şi a spus că, la momentul înfiinţării, "era o instituţie europeană, modernă şi cu performanţe"." Înainte de plecarea mea de la IDR eram în stadiul unei înţelegeri cu Academia Diplomatică de la Viena pentru a face aici un pilon de studii diplomatice", a spus el.

"Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» este la rândul său un instrument extrem de util, cu precădere pentru românii din afara ţării, care nu au avut neapărat ocazia de a se putea familiariza cu limba română literară", a adăugat Nistor.

El a spus că i se pare ilogică alăturarea celor două instituţii, care au obiecte de activitate diferite. "Mi se pare fundamental ilogică, pentru că se amestecă mere cu pere. Sunt două instituţii foarte diferite, iar punerea lor la un loc este complet ilogică", a spus el.

Un proiect legislativ depus la Senat vizează disponibilizarea personalului de la Institutul Diplomatic Român (IDR) şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, din cadrul MAE, care urmează a fi comasate într-un nou institut, care va face angajări prin concurs.

Iniţiativa legislativă, aflată în perioada de consultare publică dupã ce a fost înregistrată la Senat de 26 de parlamentari PDL şi doi independenţi, prevede disponibilizarea, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, a celor 36 de angajaţi ai IDR şi 70 de la "Eudoxiu Hurmuzachi".

Această disponibilizare ar fi urmată de organizarea unui concurs de angajare pentru schema de personal de 75 de posturi a noului Institut Diplomatic "Grigore Gafencu", ce va funcţiona de asemenea în subordinea MAE.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, această disponibilizare, urmată de angajarea unui nou personal, este motivată de "o mai bună alocare a resurselor financiare alocate MAE".

Pe de altă parte, noul institut va fi condus, potrivit proiectului, de un preşedinte numit de Parlament, un consiliu ştiinţific format din şapte membri numiţi de ministrul de Externe şi un colegiu director format din cinci membri numiţi de preşedintele instituţiei.

De asemenea, Institutul "Grigore Gafencu" ar urma să preia patrimoniul şi activele celor două instituţii, precum şi vechile atribuţii ale acestora: programe de formare profesională pentru angajaţii MAE şi diplomaţi străini, editarea Arhivelor Diplomatice, organizarea cursurilor de învăţare a limbii române pentru bursierii cetăţeni străini ai statului român, dar va avea şi unele noi, cu importanţă pentru viitorii diplomaţi.

Astfel, institutul va asista MAE la organizarea concursului de admitere în corpul diplomatic şi consular, va participa la sistemul de acordare a gradelor diplomatice şi la procesul de selecţie a personalului MAE care urmează să fie trimis în misiune la ambasade şi consulate.

Conform notei de fundamentare, această comasare vizează în primul rând "corectarea unor deficienţe de organizare" a celor două instituţii, IDR funcţionând în baza unui cadru normativ din 2005, anterior adoptării reglementărilor interne şi ale UE privind formarea profesională, în timp ce "Eudoxiu Hurmuzachi", înfiinţat în 1998, nu are "o reglementare unitară", cu "norme instituţionale insuficiente".

Printre iniţiatorii proiectului se numără senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului, deputatul William Brânză, preşedintele comisiei similare de la Cameră, precum şi deputaţii Sever Voinescu-Cotoi, Theodor Paleologu, Mircea Lubanovici, Alin Popoviciu sau Marius Rogin.

IDR funcţionează în prezent în clădirea MAE din Bd. Primăverii nr.17, directorul fiind de câteva săptămâni decanul Facultăţii de Istorie al Universităţii din Bucureşti, Vlad Nistor, care a mai condus instituţia şi în perioada 2005-2010.

În 2011, IDR a fost în atenţia presei pentru numirea în 2010, de către fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, la conducerea departamentului de formare profesională, a unei tinere cu vârsta de 25 de ani, Alexandra Benea, fiica directorului "Loteriei Române", Gheorghe Benea, important membru al PDL Cluj. Alexandra Benea se află încă la conducerea departamentului respectiv.

Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" beneficiază de o bază de cazare şi instruire a bursierilor în localitatea Crevedia, în judeţul Ilfov.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vlad Nistor: Proiectul legislativ privind IDR este fundamental ilogic.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlad Nistor: Proiectul legislativ privind IDR este fundamental ilogic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei