Consiliul European trebuie să iniţieze o dezbatere tehnică la înalt nivel privind modul în care politicile UE pot fi puse sub semnul întrebării de atutidini xenofobe, preşedintele CE fiind invitat la Bucureşti pentru se adresa Parlamentului român inclusiv pe această temă, afirmă premierul Ungureanu.
"Există o preocopare privind modul în care politicile europene pot fi puse sub semnul întrebării la nivelul executivelor şi parlamentelor naţionale de expresia politică a xenofobiei, a parohialismului politic, de atitudini antidemocratice, într-un cuvânt de atitudini antieuropene. Şi preşedintele Consiliului, şi eu considerăm că este nevoie de o dezbatere care, tehnic, poate fi legată de lucrările unui Consiliu European, antrenând factori politici de înaltă decizie, asupra valorii ideii europene şi a modului în care ne raportăm la aceasta", a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la sfârşitul discuţiei avute, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Ungureanu a arătat totodată că se doreşte organizarea în perioada imediat următoare a unei vizite la Bucureşti a preşedintelui Consiliului European, care să se adreseze Parlamentului de la Bucureşti pe teme legate de politicile europene.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se află, joi, la Bruxelles, pentru discuţii cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Înaintea plecării spre Bruxelles, premierul a afirmat că este necesară convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaraţia fiind făcută în contextul opiniilor formulate cu privire la opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen, şi la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".
El a arătat că discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen trebuie purtată într-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promovează politici antieuropene.
"Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. /.../ Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre", a spus Ungureanu.
Şeful Guvernului urmează să aibă joi o întâlnire şi cu preşedintele Comisiei Europene.