Directorul postului de televiziune polonez care a produs clipul video intitulat "Cerşetoarea artificială româncă" i-a transmis scuze ambasadorului român, precizând că a demarat procesul de modificare a titlului şi prezentării din material.
Un clip video intitulat "Cerşetoarea artificială româncă", postat pe Youtube, în care sunt filmate reacţiile unor cetăţeni polonezi care trec pe lângă un manechin care înfăţişează un cerşetor, a strâns, în două săptămâni de la lansare, peste 1.200.000 de vizualizări, la sfârşitul lunii februarie.
Urmare a acestui fapt, conform MAE, ambasada României la Varşovia a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului polonez, cât şi conducerea canalului de televiziune care a difuzat clipul intitulat "Cerşetoarea artificială româncă", în care sunt filmate reacţiile unor cetăţeni polonezi care trec pe lângă un manechin care înfăţişează un cerşetor.
Ambasada a solicitat explicaţii conducerii canalului de televiziune şi scoaterea acestuia de pe site, considerând inacceptabile referinţele la cetăţenii români. Totodată, a cerut autorităţilor poloneze să ia măsurile ce se impun în acest caz.
"În urma mesajului primit de la domnul ambasador al României, doresc să îmi exprim regretul pentru faptul că fenomenul cerşetoriei a fost legat direct de un cetăţean român. Nu a fost o acţiune intenţionată şi nu reprezintă substanţa acestui material. Având în vedere acest lucru, am demarat procesul de modificare a titlului şi descrierii din material", a răspuns Marcin Jaskiewicz, directorul postului de televiziune polon ISTV Media, care a produs materialul difuzat de pyta.pl, potrivit unor surse oficiale.
El i-a transmis ambasadorului român "scuze sincere".
Clipul video intitulat "Cerşetoarea artificială româncă", postat pe Youtube de către site-ul polonez pyta.pl, în care sunt filmate reacţiile unor cetăţeni polonezi care trec pe lângă un manechin care înfăţişează un cerşetor, a strâns, în două săptămâni de la lansare, peste 1.200.000 de vizualizări.
Filmul înfăţişează un manechin din cârpă care imită un cerşetor, pentru a atrage atenţia cetăţenilor cât de uşor dau bani unor astfel de oameni.
Filmul cu această demonstraţie - al cărui titlu este "Cerşetoarea artificială româncă (Sztuczna Rumuńska Pyta)" - a fost postat pe youtube un grup de tineri de la site-ul pyta.pl.
Mesajul care însoţeşte videoclipul este: "După ce am făcut câte ceva pentru societate, am decis să fac ceva pentru mine însumi: să demasc o conspiraţie care domină străzile oraşelor poloneze! Şi tu? Arunci bani în fiecare cutie pe care o găseşti?".