Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, miercuri, ambasadorului Nigeriei la Bucureşti, Mba Ama Mba, că speră să nu li se întâmple ceva specialiştilor români care lucrează în această ţară, unde există o alertă din cauza răpirilor de către grupările teroriste.
"Trebuie să menţionez şi mulţumirea noastră pentru românii care lucrează în Nigeria, chiar dacă acum este o alertă privind riscurile pentru vieţile celor care lucrează în companiile multinaţionale. Noi sperăm că în caz că se va întâmpla ceva, vom reuşi să rezolvăm problema la fel ca în trecut, cu sprijinul autorităţilor nigeriene. Dar sperăm să nu se întâmple", i-a spus Băsescu ambasadorului nigerian, aflat la final de mandat, venit la Palatul Cotroceni în vizită de rămas bun.
Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a remarcat şi creşterea nivelului comerţului bilateral cu Nigeria în ultimii ani.
Potrivit datelor publicate pe site-ul MAE, în 2011, exporturile româneşti în Nigeria fost de 79,2 milioane dolari şi au constat din produse chimice, produse din sticlă, ciment, rulmenţi, produse metalurgice, frigidere/congelatoare, panouri de comandă pentru staţii electrice, automobile Dacia Logan, nave transport mărfuri.
Conform rubricii de alerte de călătorie a MAE român, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile pe teritoriul acestei ţări, având în vedere faptul că situaţia de securitate se menţine instabilă pe fondul tensiunilor politice, interetnice şi, mai ales, interreligioase.
Autorităţile locale au decis instituirea stării de urgenţă într-o serie de state sau zone aflate în nordul acestei ţări (Borno State: Maidugiri Metropolitan LGA, Gamboru Ngala LGA, Banki Bama LGA, Biu LGA; Plateau State: Jos North LGA, Jos South LGA, Barkin-Ladi LGA, Riyom LGA; Niger State: Suleja LGA; Yobe State: Damaturu LGA, Geidam LGA, Potiskum LGA, Buniyadi-Gujba LGA).
Un cetăţean român, inginer la o firmă de consultanţă în electricitate, a fost răpit în septembrie 2011, în statul Rivers din Delta Nigerului, fiind eliberat atunci după o operaţiune de salvare a autorităţilor. AFP a relatat, citând poliţia locală, că o echipă a forţei speciale comune (armata şi forţele de securitate) a eliberat un ingier român şi şase muncitori nigerieni, care fuseseră răpiţi în statul Rivers. Bandele criminale din regiune răpesc frecvent muncitori străini, dar şi nigerieni bogaţi pentru a negocia eliberarea lor în schimbul unor răscumpărări, menţiona sursa citată.