Comisia juridică a Camerei a adoptat, marţi, raport favorabil la proiectul de lege de modificare a Codului Penal privind consfiscarea extinsă, stabilind că judecătorul poate dispune confiscarea extinsă a averii în cazul tuturor infracţiunilor grave, pedepsite cu peste cinci ani de închisoare.
Potrivit deputatului UNPR Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice, principala prevedere a proiectului de lege constă în aceea că, în situaţia în care cineva comite o infracţiune care se pedepseşte cu mai mult de cinci ani de închisoare, respectiv o infracţiune gravă, şi asupra căruia planează suspiciuni rezonabile că averea pe care o are nu poate fi acumulată din mijloace licite, judecătorul poate dispune confiscarea extinsă a acelei părţi din avere, care se presupune că este obţinută din activitatea infracţională.
Nicolicea a spus că legea distinge între confiscarea specială, care derivă din infracţiunea comisă şi confiscarea extinsă, care excede confiscarea specială, referindu-se nu doar la averea provenită direct din acea infracţiune pentru care există o condamnare.
Deputatul UNPR a spus că în cadrul Comisiei juridice din Cameră s-a operat o modificare a proiectului de lege faţă de forma venită de la Senat, în sensul că s-au inclus toate infracţiunile grave, cu pedepse de peste cinci, în obiectul legii.
"Asta e deosebirea faţă de Senat, unde erau enumerate anumite infracţiuni. În opinia mea, eroarea comisă de Senat este că, atunci când enumeri, scapi unele prevederi legale. Camera a prevăzut că o infracţiune a cărei pedeapsă este mai mare de cinci ani nu are nicio scăpare; legea se referă la toate infracţiunile grave pedepsite de Codul Penal cu cinci ani, inclusiv cele de corupţie", a spus Nicolicea.
El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că, în opinia sa, confiscarea extinsă se aplică şi la procesele în derulare.