Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş (MMDSZ), Hlavati Katalin, afirmă că majoritatea studenţilor pe care îi reprezintă nu au dorit să iasă în stradă pentru a protesta faţă de situaţia de la UMF, apreciind că situaţia poate fi rezolvată şi "paşnic".
Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş (MMDSZ), Hlavati Katalin, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că majoritatea studenţilor maghiari pe care îi reprezintă nu au dorit să iasă în stradă, astfel că organizaţia a decis în consecinţă.
"Studenţii nu au vrut să iasă în stradă, majoritatea studenţilor pe care îi reprezentăm. A fost decizia noastră, credem că se poate rezolva şi paşnic. Noi nu am dorit să ieşim în stradă", a declarat Hlavati.
Ea a precizat că nu are cunoştinţă ca vreun student maghiar să fi dorit să iasă în stradă, iar UDMR să îi fi cerut să nu manifesteze.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că studenţii maghiari au intenţionat să iasă în stradă, însă formaţiunea sa le-a cerut acestora să nu manifesteze pentru că politica nu se face în stradă.
Întrebat ce părere are despre manifestaţiile studenţilor de la UMF Târgu Mureş, liderul UDMR a spus că nu doreşte să comenteze, dar că "politica nu se face în stradă".
Totodată, el a spus că şi studenţii maghiari ar fi intenţionat să iasă în stradă, însă UDMR le-a cerut să nu facă acest lucru şi să lase Uniunea să rezolve această problemă.
"Eu am avut o poziţie foarte clară: nu trebuie să facem politică pe stradă. Şi studenţii maghiari, maghiarii din Târgu Mureş, nu numai din Târgu Mureş, au vrut să meargă pe stradă, au vrut să iasă şi noi am avut solicitarea expresă şi clară - nu ieşiţi până când noi stăm şi încercăm să rezolvăm această chestiune foarte importantă fiindcă nu se face politica pe stradă", a spus Kelemen Hunor, răspunzând unei întrebări referitoare la studenţii care au protestat în stradă.
UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului HG pus marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.
După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, UMF Târgu Mureş va începe procedurile administrative pentru organizarea alegerilor şi numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, astfel încât să fie asigurată desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului educativ la începutul anului universitar 2012-2013, se mai arată în nota de fundamentare.
Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.