Fostul ministru al Internelor Traian Igaş a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că preşedintele cunoaşte foarte bine problemele din interiorul MAI, pentru că este conducătorul CSAT, precizând că din cei aproximativ 10.000 de angajaţi disponibilizaţi în 2011, 95 la sută erau din surse externe.
Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a spus că şeful statului are dreptate atunci când spune că s-au făcut excesiv angajări de personal din surse externe în Ministerul Administraţiei şi Internelor, adăugând că Traian Băsescu ştie foarte bine problemele din interiorul MAI pentru că el conduce de opt ani CSAT.
Igaş a precizat că angajările excesive care s-au făcut în MAI au legătură cu o hotărâre a CSAT de la nivelul anului 2007, când s-a cerut angajarea a 8.000 de oameni în structurile ministerului.
Fostul ministru de Interne a arătat că la acea vreme la conducerea MAI era Cristian David, care în loc să angajeze 8.000 de oameni, cum prevedea hotărârea CSAT, a angajat "peste 14.000 de persoane" în structurile ministerului.
"Cred că şi la acest aspect s-a referit preşedintele atunci când a făcut această declaraţie", a mai spus Traian Igaş.
El a precizat că, în urma evaluărilor care s-au făcut în 2011, s-a constatat că din cele aproximativ 10.000 de persoane verificate şi disponibilizate, 95 la sută proveneau din surse externe.
"Avem o radiografie clară şi completă", a precizat fostul ministru al Internelor.
Traian Igaş a mai spus că valul de angajări de la nivelul anului 2007 a survenit modificării legislaţiei privind eliminarea regimului obligatoriu de efectuare a stagiului militar pentru tineri, context în care s-au creat goluri în schemele de personal ce trebuiau refăcute.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că în următoarea şedinţă a CSAT se va face o discuţie despre îndepărtarea din structurile Ministerului de Interne a "neaveniţilor" - poliţiştii "angajaţi fără selecţie în 2006-2007".
"Nu e vorba de salarii sau de schimbarea şefilor, ci de calitatea poliţistului de la bază. Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti îşi arată răspunsul acum", a spus Băsescu.
El a adăugat că şi-ar fi dorit ca prin procesul de restructurare a MAI să fie scoşi acei poliţişti sau jandarmi "luaţi de pe stradă", fără a avea formarea necesară.
Întrebat despre cazul de la coaforul Perla şi implicaţiile sale pentru Poliţia Română, Băsescu a arătat că a discutat deja cu ministrul Administraţiei şi Internelor despre această problemă, iar o discuţie se va face şi în următoarea şedinţă a CSAT.
"Acele cursuri pe care le-au făcut pe genunchi, după care au primit pistolul în mână sunt prea puţin pentru formarea unui poliţist (...) Calitatea trebuie îmbunătăţită prin excluderea lor din corpul de ordine publică sau de poliţie", a spus şeful statului.
El a adăugat că nu este normal să fie ţinuţi în afara sistemului absolvenţii de la Academia de Poliţie şi şcolile de subofiţeri, "pentru care am plătit să fie calificaţi", iar angajaţi să fie cei care nu au trecut prin formarea necesară.
În 2011 au fost disponibilizaţi din MAI aproximativ 10.000 de angajaţi.
Traian Igaş declara, în septembrie 2011, că în anii 2007 şi 2008 în structurile MAI au fost angajate persoane pe "uşa laterală", fără a avea pregătirea necesară.
"În anii 2007 şi 2008 mulţi oameni au fost încadraţi în structurile MAI printr-o uşă laterală, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară. Nu este o tragedie dacă nu sunt sută la sută pregătiţi şi vor să înveţe, dar nu vor. Sunt tineri protejaţi de unii şi de alţii", spunea atunci Igaş.
De asemenea, Traian Igaş afirma că aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregătire militară.
(11 mar 2012, 23:03:03
Sunt curios cati pilosi (de la birouri,magazii ,telefoniste sau cafegii sefilor) trecuti in state de organizare masluite la operativ , fara examene sau probe de specialitate , au trecut prin ceea ce am simtit sau facut eu la interventii. Cum se poate ca acesti oameni sa fie mai buni decat mine?Cum se poate sa fie catalogati cu experienta mai mare ca a mea si de ce ni se compara calificativele daca nu am desfasurat aceeasi activitate sau pregatire in ultimii 6 ani. Problema calificativelor cred ca e in toata tara : CALIFICATIVELE ANUALE DATE PE OCHI FRUMOSI A FOST PRINCIPALUL[singurul] CRITERIU LA DISPONIBILIZARILE DE LA POMPIERI si evident ca acest lucru e stiut pana la nivel de Presedinte si Presa. CORECT era si asta o stim toti : EXAMINATA TOATA LUMEA CA LA ANGAJARE
O sa vedeti ca secretarele “blonde” dar “bune”, furierii , lingaii si sifonarii vor fi incadrati pe posturi de servanti (subofiteri operativi ), inclusiv pe ambulantele SMURD sau soferi . Vor ramane in sistem, pe cand cei care chiar merg la incendii si descarcerari de ani buni , cei care au Nomexurile varza de la atatea interventii , vor fi dati afara ”neavenitii ” . Si vor veni in operativ cei care nici nu stiu ce inseamna un Nomex sau un aparat de respirat. Pe ei se va baza populatia Romaniei pe viitor. Cei care chiar stiu meserie,pleaca la reconversie profesionala si vor lucra la patroni dubiosi , dupa ani buni de cariera militara demna.