Decizia de majorare a salariilor are în mod evident legătură cu alegerile, indiscutabil puterea dorind să cumpere voturi, a declarat, duminică pentru MEDIAFAX preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Liderul BNS a spus că din declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu rezultă în mod evident că decizia de majorare a salariilor bugetarilor are legătură cu alegerile din acest an.
Costin a precizat că preşedintele pare să fi uitat că nu cu multă vreme în urmă guvernanţii au adoptat un act normativ potrivit căruia niciun guvern nu ar avea voie să crească salariile în prag de alegeri şi a uitat inclusiv de declaraţiile pe care el însuşi le-a făcut în urmă cu două luni, când s-a arătat indignat după ce Sulfina Barbu, pe atunci ministru al Muncii, a vorbit despre posibilitatea unei majorări a salariilor.
"Eu nu am cifre macro în faţă ca să ştiu că anvelopa salarială este sub 7% (...) dar este indiscutabil că puterea vrea să cumpere voturi. Te ia cu frisoane când vezi cum aceşti guvernanţi se joacă cu destinele a milioane de oameni. Nu sunt împotriva acestui demers, pentru că se repară o nedreptate, însă acest sacrificiu a milioane de oameni nu se vede în reformarea şi modernizarea sistemului public", a mai spus Costin.
În privinţa reducerii CAS, preşedintele BNS a spus că sindicaliştii rămân partizanii acestui tip de măsură, dar că ea ar trebui dublată şi de o majorare a salariului minim pe economie, în acest fel putând fi compensată reducerea de fiscalitate pentru a nu strica deficitul macroeconomic.
Dumitru Costin a spus că după eliminarea contractului colectiv de muncă şi a grilei minimale de coeficienţi de salarizare s-a înregistrat o creştere cu 200.000 a numărului de angajaţi care au salarii minime pe economie în a doua jumătate a anului trecut.
"Aproape un sfert dintre angajaţii români sunt încadraţi pe salarii minime, ceea ce înseamnă că avem muncă la gri. Eliminarea contractului colectiv de muncă a făcut imposibilă orice tentativă de a controla ce se întâmplă pe piaţa muncii", a mai spus preşedintele BNS.
Acesta a precizat că în România evaziunea a atins cote foarte înalte deoarece nu mai există instrumente de control.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii.
Băsescu a adăugat că i se pare mai "corectă" pentru acest moment măsura de reîntregire a salariilor bugetarilor deoarece, pe lângă îndeplinirea obligaţiei faţă de aceştia după tăierile din 2010, aceasta are şi avantajul că mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.
Întrebat cum de pică această revenire a salariilor bugetarilor solicitată de el tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, preşedintele a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci".
El a adăugat că măsura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta, însă semnalele din economie de la sfârşitul anului trecut au îndemnat la prudenţă.
Totodată, întrebat de unde ar putea veni banii pentru această măsură privind salariile bugetarilor, el a răspuns: "Din veniturile bugetului ar trebui să vină banii".
În opinia preşedintelui, "reîntregirea" salariilor ar trebui făcută într-un singur pas printr-o mărire de circa 15%, raportat la nivelul actual.
Şeful statului a arătat că, în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii.
"Noi am anunţat atunci că a fost o măsură temporară, dar România nu mai poate ajunge în situaţia din 2009 şi 2010, pentru simplul motiv că e mult mai pregătită să facă faţă crizei. Acum avem o rezervă pe care să o folosim în cazul că nu se fac veniturile din încasările de stat. O rezervă din împrumuturi, dar o avem. Atunci nu puteam să luăm bani de pe piaţă", a spus preşedintele.
Şeful statului a mai declarat că o decizie de revenire a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 nu va aduce câştig electoral pentru PDL în acest an, însă reprezintă "o chestiune de echitate".
El a susţinut că decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost luată din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.
Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
Cu două zile înainte, premierul Ungureanu declara că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.