Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezoluţie USL "cu privire la intenţia de separare pe criterii etnice" de la UMF Târgu Mureş

Joi, 8 Martie 2012 (18:48:17)

Peste 200 de delegaţi ai USL Mureş au adoptat o rezoluţie "cu privire la intenţia de separare pe criterii etnice" de la UMF Târgu Mureş,în care cer tuturor forţelor responsabile "să se opună, prin toate mijloacele legitime şi legale, utilizării instituţiilor de învăţământ ca monedă de troc politic".

Cei peste 200 de delegaţi ai USL din Mureş au adoptat, joi, în prezenţa preşedintelui PNL, Crin Antonescu şi a liderilor lor locali, rezoluţia "cu privire la intenţia de separare pe criterii etnice" de la UMF Târgu Mureş, în care le cer tuturor forţelor politice responsabile "să nu accepte politizarea şcolii româneşti şi să susţină respectarea legii şi a prevederilor Constituţiei României în ceea ce priveşte autonomia universitară", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rezoluţiei, USL Mureş "se pronunţă ferm împotriva oricăror forme de separaţie pe criterii etnice a învăţământului superior de stat, separaţie care va duce la scăderea calităţii actului de învăţământ şi se va solda cu efecte incalculabile" pe temen mediu şi lung pentru întreaga societate.

Totodată, USL Mureş cere partidelor politice, reprezentanţilor societăţii civile, cadrelor din întregul sistem de învăţământ şi studenţilor "să se opună, prin toate mijloacele legitime şi legale, utilizării instituţiilor de învăţământ ca monedă de troc politic, menită a satisface interesele partizane şi electorale ale unor grupuri de interese, indiferent de natura acestora".

Reprezentanţii USL Mureş afirmă că şcoala românească "aparţine tuturor cetăţenilor României, indiferent de convingeri politice sau religioase", nu are culoare politică, "iar legea şi demnitatea şcolii româneşti nu constituie obiect de negociere şi troc politic".

Documentul a fost semnat de preşedinţii USL din Mureş Alexandru Petru Frătean (PSD), Ciprian Dobre (PNL), Marian Cornaciu (PC), în prezenţa preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

În discursul ţinut înainte de adoptarea rezoluţiei, deputatul PNL Ciprian Dobre a reclamat "un amestec brutal, inadmisibil în funcţionarea UMF Târgu Mureş" din partea UDMR, arătând că reprezentanţii conducerii universităţii nu găsesc înţelegere "nici la ministrul Educaţiei român, şi nici la Guvernul român".

"Dacă Senatul UMF Târgu Mureş a hotărât într-un fel, nu trebuie ca decizia sa să se schimbe prin cancelariile de la Bucureşti. Avem de-a face cu cea mai primitivă agresiune la adresa şcolii româneşti, UMF Târgu Mureş, iar aceasta trebuie să ne oblige la atitudine. Cine doreşte distrugerea unei universităţi, doreşte distrugerea democraţiei", a spus Dobre.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că "lucrurile care se întâmplă la Târgu Mureş "îi interesează pe toţi cetăţenii României şi că reprezentanţii UDMR ar fi trebuit "să bată cu pumnul în masă" pentru a evita desfiinţarea IBCvT Târgu Mureş, nicidecum să ceară "desfiinţarea" UMF Târgu Mureş.

"Ar fi fost bine ca atunci când această putere a desfiinţat una din cele mai necesare instituţii din România - IBCvT Târgu Mureş - ca târgumureşenii de vază, Marko Bela, Borbely Laszlo, să bată atunci cu pumnul în masă şi să spună «Dacă desfiinţaţi Institutul Inimii de la Târgu Mureş, ne retragem de la guvernare». Regret că n-au făcut-o, probabil n-au fost atenţi. Astăzi sunt atenţi şi bat cu pumnul în masa Guvernului spunând că la Târgu Mureş mai este un astfel de exemplu de performanţă profesională de decenii, de convieţuire etnică, multiculturalism, bilingvism, că mai există şi aceasta (UMF - n.r.) la Târgu Mureş şi trebuie desfiinţată", a spus Antonescu.

Acesta a adăugat că România suferă "de invazia politicului în toate domeniile", iar în condiţiile "împărţirii feudale a României între partide", în care n-are cum să se dezvolte societatea civilă, "s-a ajuns la politizarea tuturor funcţiilor publice, chiar şi dintre cele mai modeste" şi "totul e paralizat de politică".

"E nepermis ca cineva să bată în masa primului-ministru şi să-i spună: «dacă nu faci un anumit lucru la o universitate, mă retrag din Guvern şi nu mai ai majoritate». N-am niciun fel de jenă - chiar dacă am fost acuzat de naţionalism, radicalism, de înapoiat - să spun lucruri pe care partidul nostru le spune de 100 de ani, pe care alianţa noastră politică le-a spus de la înfiinţare: România este şi va rămâne stat naţional şi unitar. Singura limbă oficială în România a fost, este şi va fi limba română. Nimeni dintre noi nu a admis, nu va admite, nu poate admite vreodată ca într-o formă sau alta în România cineva să constituie un stat în stat. (...) UMF şi-a construit prestigiul pe munca românilor şi maghiarilor deopotrivă. Avem tot respectul şi deferenţa. Dar ca să se bată în masa Guvernului, ca o asemenea instituţie să fie pulverizată pe criterii etnice, nu considerăm de admis", a spus Antonescu.

Acesta a adăugat că îşi doreşte ca subiectul UMF Târgu Mureş să fie discutat cu calm şi să se găsească o soluţie, însă în acest moment cazul universităţii din Târgu Mureş reprezintă "o agresiune cu mijloace politice".

Antonescu a adăugat că întâlnirea sa cu conducerea UMF Târgu Mureş de joi a vrut să reprezinte un semnal că o susţine şi că "nu este singură", deşi guvernanţii sunt "hărţuiţi" de vicepremierul Marko Bela, "care bate cu pumnul în masă", iar ministrul Educaţiei vine la rândul său şi "şantajează UMF".

"Am venit să le spunem: «Rezistaţi! Nu sunteţi singuri în ţara voastră»", a conchis Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF).

Vicepremierul Marko Bela afirma recent că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară", nu poate fi aplicată selectiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezoluţie USL "cu privire la intenţia de separare pe criterii etnice" de la UMF Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezoluţie USL "cu privire la intenţia de separare pe criterii etnice" de la UMF Târgu Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei