Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a spus procurorilor joi, la bilanţul Ministerului Public, să confişte tot, el dând exemplu unui caz din Italia unde carabinieri au confiscat unui lider de clan mafiot bunuri de peste un miliard de euro, exemplul stârnind rumoare în rândul magistraţilor.
Ministrul a susţinut că în urmă cu doi, trei ani, instituţiile statului au formulat ca prioritate generală combaterea evaziunii fiscale, iar rezultatele muncii se văd, dar mai sunt multe de făcut.
"'Luaţi-le tot", le-a spus Predoiu magistraţilor prezenţi în sala conferinţei privind bilanţul activităţii parchetelor pe 2011.
"O vor lua de la capăt, cu aceleaşi mijloace, dacă vă opriţi, pentru că de multe ori infractorii îşi dirijează afacerile din puşcărie. Nu reuşim încă să rezolvăm această problemă. Luaţi-le tot, pentru că şi ei încearcă să ne ia tot. De aceea trebuie să combatem evaziunea fiscală şi mă bucur că este una dintre priorităţile afirmate de Ministerul Public", a susţinut ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Ministrul s-a referit apoi la recuperarea produselor infracţiunilor, care este un obiectiv al instituţiilor statului. În acest context, ministrul a spus că atunci când şi-a pregătit discursul pentru evenimentul de joi a a dat peste o ştire din 5 mai 2011, conform căreia carabinierii confiscaseră în Italia bunuri aparţinând unui lider de clan în valoare de un miliard de euro.
"Sigur că există diferenţe în ceea ce priveşte mijloacele - dotarea logistică aflată la dispoziţie, experienţa şi aşa mai departe -, dar acolo trebuie să ajungem. În curând vom avea şi legea confiscării extinse (a averii-n.r.), o activitate mai bună privind cooperarea între Oficiul de recuperare a creanţelor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Deci, treptat, vom îmbunătăţi aceste dotări logistice", a arătat ministrul Predoiu.
Demnitarul a precizat că autorităţile române sunt interesate de protecţia fondurilor comunitare, pentru că România încearcă să atragă astfel de fonduri, dar cã eficienţa acestei activităţi depinde în bună măsură şi de modul în care este stârpit fenomenul de deturnare a acestor bani şi de însuşire ilegală a lor.