Liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut, joi, preşedintelui Consiliului de Administraţie al CNH să îi solicite ministrului Economiei, Lucian Bode, să îi dea mandat directorului general al companiei să negocieze reactualizarea sporului de periculozitate solicitată de mineri.
Preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica, i-a cerut telefonic, joi după-amiază, preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale a Huilei (CNH), Sorin Găman, care lucrează în Ministerul Economiei, să meargă la ministrul Lucian Bode şi să îi ceară să detensioneze situaţia din Valea Jiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Nica i-a spus lui Găman că ministrul Economiei, Lucian Bode, ar trebui să îi dea mandat directorului general al CNH, Constantin Jujan, ca reactualizarea sporului de pericol solicitată de mineri să poată fi negociată cu cei din cadrul companiei.
Găman i-a dat asigurări liderului de sindicat că va transmite mesajul ministrului şi îl va anunţa telefonic despre decizia luată.
Nica crede că în acest fel ar putea fi detensionată situaţia din Valea Jiului, iar odată această reactualizare asigurată, minerii vor reîncepe programul de lucru.
Liderul de sindicat a subliniat nevoia ca acest protest să fie încheiat, deoarece minerii nu intră în mină, nu scot cărbune, iar cele două termocentrale de la Paroşeni şi Mintia ar putea rămâne fără huilă.
La ora transmiterii acestei ştiri, cei aproximativ 5.000 de mineri blochează în continuare DN 66, la intrarea în municipiul Petroşani dinspre judeţul Gorj.
Jandarmii din Valea Jiului le-au adus ceai minerilor.
Minerii din Valea Jiului continuă protestele declanşate luni, în condiţiile în care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor, soluţia oferită de guvernanţi fiind considerată una "amăgitoare", care nu poate asigura continuarea activităţii miniere.
Joi dimineaţă, la ora 5.00, minerii din Valea Jiului s-au întâlnit în sălile de pontaj de la unităţile lor, unde au fot informaţi de către liderii lor despre soluţia oferită de guvernanţi la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.
Liderii de sindicat afirmă că reprezentanţii Ministerului Economiei nu au o soluţie care să îi determine pe mineri să înceteze protestele, ei susţinând că actul adiţional semnat de mineri în baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.
Tot liderii de sindicat mai spun că singura soluţie propusă la acest moment de către minister pentru acoperirea diferenţei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru că pentru acestea sunt prevăzute fonduri în bugetul Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Minerii consideră că această soluţie nu reprezintă o rezolvare a situaţiei de către guvernanţi pentru că sumele pentru tichetele cadou se regăsesc deja în bugetul CNH, iar această rezolvare s-ar fi putut concretiza între sindicate şi conducerea companiei, fără acordul Ministerului Economiei.
Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o creştere salarială de 10 la sută.
Minerii care s-au adunat în sălile de pontaj au refuzat soluţiile propuse de guvernanţi, anunţând că vor continua protestele.
La ora 7.00, după ce s-au întâlnit cu minerii în sălile de pontaj, liderii sindicali de la fiecare exploatere minieră s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a stabili un program comun al zilei de joi. Între timp, mineri de la cele şapte exploatări au mers în curtea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani.
Joi dimineaţă, în curtea CNH se aflau aproximativ 150 de mineri de la Mina Livezeni din Petroşani şi de la Mina Lonea din Petrila.
Ulterior, celor aproximativ 150 de mineri li s-au alăturat şi alţi ortaci, de la toate cele şapte exploatări din Valea Jiului, astfel că numărul lor a ajuns la aproximativ 3.000.
După ce au protestat în curtea CNH, minerii au pornit într-un marş pe străzile din Petroşani, scandând împotriva Guvernului şi avertizând că şi-au pierdut răbdarea. Majoritatea minerilor sunt îmbrăcaţi în salopete de lucru.
Celor aproximativ 3.000 de mineri care au mărşăluit pe străzile din Petroşani, după ce au protestat în curtea CNH, li s-au alăturat alţi ortaci, numărul protestatarilor ajungând la peste 5.000.
Ortacii au blocat intrarea în municipiul Petroşani, pe DN 66, în zona Livezeni, coloana de manifestanţi fiind oprită de liderii de sindicat care nu le permit să intre în Defileul Jiului, în faţa manifestanţilor fiind şi jandarmi.
Prefectul de Hunedoara, Ştefan Dezmeri, i-a anunţat, joi, pe minerii care blochează intrarea în municipiul Petroşani, pe DN 66, că Ministerul Economiei va trimite o delegaţie în Valea Jiului, care va fi condusă, cel mai probabil, de secretarul de stat Borbely Karoly.
Prefectul judeţului Hunedoara, Ştefan Dezemeri, a mers în rândul celor aproximativ 5.000 de mineri care blochează intrarea în municipiul Petroşani dinspre judeţul Gorj, pe DN 66, şi i-a anunţat că o delegaţie de la Ministerul Economiei, care va fi condusă, cel mai probabil, de secretarul de stat Borbely Karoly, va pleca spre Valea Jiului pentru a discuta cu reprezentanţii minerilor.
Totodată, între minerii care s-au oprit la intrarea în municipiul Petroşani şi liderii lor de sindicat au avut loc mai multe runde de discuţii, sindicaliştii îndemnându-i pe mineri să continue să protesteze paşnic, fără a forţa intrarea în Defileul Jiului, gest care nu ar rezolva situaţia lor.
Şi prefectul judeţului Hunedoara, Ştefan Dezmeri, şi subprefectul Lucian Szabo au discutat cu minerii, convingându-i să aştepte alte semnale din partea guvernanţilor.
Astfel, minerii au blocat intrarea în municipiul Petroşani dinspre judeţul Gorj, însă au renunţat să intre în Defileul Jiului.
Totodată, un cordon de jandarmi blochează intrarea în Defileul Jiului, forţele de ordine fiind aşezate în faţa minerilor.
Minerii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat în curtea Companiei Naţionale a Huilei şi au mărşăluit pe străzile din Petroşani. Miercuri, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.
Miercuri, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti pentru negocieri la Ministerul Economiei.
Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.
În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.
Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.
La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.