Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 200 de milioane euro, ei rămânând consecvenţi în investigarea cauzelor de mare corupţie.
Procurorii Ministerului Public au trimis în judecată în anul 2011 peste 1.100 de persoane pentru fapte de corupție, dublu față de numărul celor trimiși în judecată în 2006.
"Procurorii DNA au rămas consecvenți în investigarea cauzelor de mare corupție și au păstrat gradul de diversitate, implicându-se atât în cauze de mare corupție, cât și în cele privind achizițiile publice, fonduri europene, evaziunea fiscală sau înșelăciune. Peste 300 de persoane au fost condamnate în anul 2011 în cauzele DNA, numărul condamnărilor fiind dublu față de anul 2010. În cauzele instrumentate, procurorii DNA au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 200 milioane euro", a arătat Kovesi la bilanţul parchetelor pe 2011.
Totodată, şeful Ministerului Public a declarat că multe parchete de pe lângă tribunale au investigat adevărate reţele de funcţionari corupţi din administraţia locală.
Investigațiile au fost efectuate și în domenii noi, cum ar fi cele privind corupția din sistemul penitenciarelor, eliberarea cetățeniilor, a permiselor auto, sistemul medical sau de învățământ, a continuat Kovesi.
"Am remarcat implicarea activă a colegilor din Sălaj în cauze având ca obiect achizițiile publice, dar și a colegilor de la parchetul de pe lângă Curtea de apel Cluj în cauze privind conflictul de interese. Totodată, nu pot să nu remarc abordarea eficientă în 2011 și a procurorilor de la parchetele de pe lângă Tribunalele București, Brașov, Bacău, Constanța, Arad, Vâlcea, Botoșani sau parchetul de pe lângă Curtea de apel Ploiești", a afirmat procurorul general al României.