Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că în anul 2011 Ministerul Public a avut cel mai mare volum de activitate din istoria instituţiei, fiind înregistrate 1.700.000 de dosare penale, de trei ori mai mult faţă de acum zece ani.
"În anul 2011 am avut cel mai mare volum de activitate din istoria instituţiei noastre: 1.700.000 de dosare penale. De trei ori mai mult faţă de acum zece ani şi aproape dublu faţă de 2006 (când Kovesi a preluat funcţia de procuror general-n.r.) în condiţiile în care numărul de procurori a rămas aproape acelaşi.
Raportat la populaţia adultă a României, spune Kovesi, existenţa a 1,7 milioane de dosare penale reprezintă o anomalie. "Statistic, s-ar presupune că aproximativ un român din patru să fie implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar penal. Cu toate acestea datele statistice demonstrează că evoluţia infracţionalităţii nu are o creştere similară. Acest volum mare de activitate este influenţat de probleme legislative sau sesizări de cele mai multe ori fără finalitate ori neîntemeiate", a explicat Kovesi.
Procurorul general a susţinut că în fiecare an se soluţionează tot mai multe dosare. "În anul 2011 am soluţionat numărul cel mai mare de dosare din istorie, însă la finalul anului, au rămas nesoluţionate aproape 1.100.000 de cauze. E mai mult decât putem noi soluţiona într-un an cu resursele pe care le avem. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie, ca timp de cel puţin un an, să nu se înregistreze niciun dosar nou", a declarat şeful Ministerului Public, adăugând că ,ai mult de 1.100.000 de persoane au rămas cu o situaţie juridică incertă.
În opinia lui Kovesi, prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea cauzelor importante pentru societate.
"Aparent, o primă solutie ar consta în creşterea numărului de procurori, însă aceasta - deşi poate fi necesară - nu este şi suficientă. Dacă se păstrează aceeaşi tendinţă de creştere a volumului de activitate, după un timp, numărul dosarelor va depăşi din nou resursele suplimentare. De aceea, credem că una din cele mai importante lecţii ale anului 2011 este că trebuie să continuăm aplicarea consecventă și activă a noilor proceduri din legea micii reforme", a arătat procurorul general al României.
Pe de altă parte, a precizat şeful Ministerului Public, legiuitorul trebuie să continue efortul de a identifica soluţii de aceeaşi natură - proceduri simplificate, modalităţi alternative de soluţionare a cauzelor, principiul oportunităţii, elemente de justiţie negociată sau trecerea unor fapte din ilicitul penal în cel administrativ.
"Sistemul judiciar are nevoie de astfel de instituţii dacă ne dorim o justiţie eficientă şi nu funcţionari îngropaţi în munţi de dosare", a conchis procurorul general.