Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că 2012 marchează o etapă în evoluţia instituțională a Ministerului Public, întrucât în acest an expiră mandatul actualei echipe de conducere, subliniind că evoluţiile ultimilor ani relevă o transformare radicală a procurorilor.
"Din acest motiv, mi-am propus ca prezentarea raportului să cuprindă nu doar o analiză a ultimului an, ci şi o prezentare a proiectelor implementate în ultimii şase ani şi a obiectivelor care credem că sunt necesare în perioada următoare. Ne-am propus la început de mandat obiective care să transforme Ministerul Public într-o instituție pro-activă, care anticipează evoluţiile şi se concentrează asupra cauzelor cu adevărat importante", a susţinut Codruţa Kovesi.
Astfel, ea a aminitit că din 2006 (când Kovesi a preluat primul mandat de procuror general-n.r.) s-a renunţat la evaluarea după statistici formale şi Ministerul Public şi-a organizat activitatea în jurul conceptului de eficienţă, canalizându-se resursele investigative" spre dosarele cu finalitate şi către domeniile prioritare".
"Am reorganizat unităţile de parchet şi am redistribuit posturi vacante către unitățile cu volum mare de activitate. Am desemnat procurori care să lucreze doar pe anumite categorii de infracțiuni și i-am specializat.Am standardizat metodele de investigare prin realizarea de ghiduri de bune practici. Am informatizat Ministerul Public și am asigurat accesul procurorilor la baze de date cu informaţii care pot fi folosite în cadrul investigaţiilor. Am încheiat protocoale cu principalii parteneri pentru a avea priorități comune și evaluare comună. Am inițiat propuneri legislative care să ofere procurorilor instrumente juridice eficiente similare celor utilizate în alte state", a explicat Kovesi, la prezentarea bilanţului activităţii parchetelor pe 2011.
Potrivit şefului Ministerului Public, evoluţiile ultimilor ani demonstrează o transformare radicală a activităţii procurorilor," o schimbare de esenţă spre pro-activitate, eficienţă şi fermitate".
"Această abordare pe care am implementat-o a fost apreciată în mod constant și în evaluările experţilor europeni", a subliniat Kovsi.
Din perspectiva priorităților stabilite anul 2011 este un an al premierelor.
În toate domeniile prioritare s-a înregistrat cel mai mare număr de inculpați trimiși în judecată din istoria instituției. Mă refer la domeniul combaterii corupției, criminalității organizate, evaziunii fiscale și contrabandei.