Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că se manifestă interese pentru ca România să devină dependentă energetic, iar pentru a preveni acest lucru trebuie să crească producţia plecând de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, gazele din Marea Neagră şi gazele de şist.
"În opinia mea, în momentul de faţă, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului sau ale Guvernului, Doamne fereşte, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră, cât şi energie din gaze de şist, dacă într-adevăr avem resurse", a spus preşedintele.
El a subliniat că în momentul de faţă România are energia necesară pentru nivelul de dezvoltare pe care îl are, însă pentru următorii 10-12 ani, când i se va dubla PIB, trebuie să îşi pună foarte clar problema legată de sursele prin care va asigura energia necesară acestei dezvoltări, iar acestea nu pot fi decât cele trei menţionate.
"Acesta este răspunsul fără echivoc şi mai ales fără demagogie. Sigur, energiile curate sunt o soluţie, Dobrogea e plină, te loveşti la tot pasul de acele mori. Foarte bine, e energie curată, deşi foarte scumpă, dar o avem. Aceasta nu va fi eficientă, nu putem să împânzim ţara de la est la vest şi de la nord la sud numai cu morile acestea de vânt pentru că au şi ele efectul lor asupra mediului. Deja nu ne-ar plăcea să ne trezim la Predeal sau Sinaia sau pe plajă cu o moară din aia", a afirmat preşedintele.
De asemenea, el a anunţat că în privinţa primului zăcământ de gaze din platforma Neptun de la Marea Neagră, pentru care s-a forat la 170 de kilometri de ţărm, deşi iniţial s-au anunţat 35 şi 80 de miliarde de metri cubi, de fapt cantitatea calculată după sondaj este de 100-110 mld metri cubi de gaze. "Ceea ce ar însemna o producţie extrem de bună, necesară economiei româneşti pe termen mediu. Dar în acelaşi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleaşi caracteristici şi cantitative şi de semnal. Prospecţiunile vor continua şi anul viitor pentru celelalate cinci depozite", a spus Băsescu.
Totodată, el a arătat că prin resursa consistentă de gaze din Marea Neagră România poate să îşi asigură cel puţin necesarul său "şi probabil şi al câtorva vecini", dar cu o condiţie, cea a liberalizării preţului la gaze pentru industrie, nu pentru populaţie.
"Costurile să extragi gaze la o adâncime de două mii de metri a apei şi încă o mie de metri sub fundul mării nu sunt deloc mici. Dar costurile de piaţă fac rentabilă exploatarea a astfel de zăcăminte. Nu este o decizie pe care să o luăm acum, dar trebuie să ştim că putem menţine preţuri foarte scăzute pentru populaţie, dar economia trebuie să primească inputul corect pentru consumul de gaze şi energie electrică în general", a mai evidenţiat preşedintele.