Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă: Nu demisionez, premierul nu mi-a cerut demisia, dacă mi-ar fi cerut-o, mi-as fi prezentat-o

Marţi, 6 Martie 2012 (19:12:09)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, marţi, răspunzând unor întrebări, că nu-şi dă demisia şi că premierul nu i-a cerut acest lucru, arătând că dacă i-ar fi solicitat demisia, şi-ar fi prezentat-o.

Întrebat dacă îşi dă demisia şi dacă premierul i-a cerut acest lucru, Lucian Duţă a răpuns : "Nu, nu-mi dau demisia. Nu, nu mi-a cerut demisia, pentru că, dacă mi-ar fi cerut demisia, mi-aş fi prezentat-o, normal".

El a arătat că în scandalul morfinei CNAS nu a avut niciun fel de responsabilitate. Duţă a menţionat că responsabilitatea aparţine celor care trebuiau "să monitorizeze situaţia farmaceutică".

Întrebat cine anume trebuia să facă acest lucru, preşedintele CNAS le-a spus ziariştilor: "Vorbiţi cu Ministerul Sănătăţii".

De asemenea, la întrebările insistente ale ziariştilor dacă nu are nimic să-şi reproşeze pentru incidentul cu morfina Lucian Duţă a spus: "Întotdeauna când apar situaţii de acest gen, fiecare are să-şi reproşeze câte ceva".

El a mai spus că este foarte puţin probabil să se mai poată întâmpla situaţii de genul incidentului cu morfina. "Foarte puţin probabil, pentru că noi vom veni cu o serie de măsuri care vor împidica apariţia unor situaţii regretabile, pe care le-aţi văzut zilele trecute. Ministerul Sănătăţii lucrează la ora aceasta împreună cu CNAS la un set de măsuri pentru a împiedica această situaţie", a adăugat Duţă.

El a fost înrebat cum comentează faptul că în spitale se spune că lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer. "Nu ştiu despre ce vorbiţi, pentru că noi ca şi instituţie nu monitorizăm şi nu intră în atribuţiile CNAS să monitorizeze stocurile de medicamente din spitale. Casa Naţională nu are nicun feld e atribuţie legală a controla spitalele din România", a adăugat Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS şi ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli au avut o întâlnire, marţi, la Parlament, cu producătorii de medicamente, întâlnire la care presa n-a avut acces.

Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a declarat, recent, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

"Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medicamente injectabile cu acţiune rapidă. Practicienii ştiu şi pot recomanda. Nu înţeleg de ce nu au explicat acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a vorbit despre trei grupe de medicamente care pot genera probleme, respectiv medicamentele oncologice ieftine, care nu prezintă interese comerciale pentru că nu sunt profitabile. În acestă categorie intră 30-40 de medicamente care nu mai sunt aduse la noi în ţară, a precizat Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pentru medicamentele care nu au autorizaţie de punere pe piaţă vine în ajutor Unifarm.

O altă categorie de medicamente este cea pentru care producătorii ţin preţul de referinţă scăzut şi care nu se găsesc pe piaţă. "Aceste medicamente vor fi eliminate de pe lista de compensate şi gratuite", a mai spus Ritli Ladislau.

Într-o altă categorie intră medicamentele esenţiale, dar care au producător unic şi care ar putea genera un risc major pentru sănătatea populaţiei dacă acesta s-ar retrage de pe piaţa din România.

"Din această categorie în care se înscriu medicamentele esenţiale cu unic producător fac parte zeci de produse pentru cancer, diabet, HIV/SIDA, urgenţe, boli cardiace. Pentru acestea va trebui să facem contracte cost-volum care să ne asigure existenţa acestor produse pe termen mai lung şi să nu fie afectaţi bolnavii, chiar dacă producătorii ar pleca de pe piaţa din România", a adăugat ministrul.

Ritli Ladislau a mai spus că are în vedere completarea stocului de rezervă al Ministerului Sănătăţii şi activarea mecanismului de control la eliberarea medicamentelor în ambulator.

Ministrul a precizat că citostaticele sunt asigurate gratuit, pentru ele fiind alocaţi 830 de milioane de lei pe an. În România sunt 80-90.000 de cazuri noi pe an.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.

"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă: Nu demisionez, premierul nu mi-a cerut demisia, dacă mi-ar fi cerut-o, mi-as fi prezentat-o.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă: Nu demisionez, premierul nu mi-a cerut demisia, dacă mi-ar fi cerut-o, mi-as fi prezentat-o0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei