Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, marţi, la ÎCCJ, unde a avut loc ultimul termen în Dosarul Valiza, că este convins că judecătorul nu va dicta nicio sancţiune împotriva sa şi a precizat că în cazul în care procurorii vor face recurs, atunci va cere dobândă pentru banii sechestraţi.
"Nu poate să spună nimeni la premiere, mită. Astea sunt uneltiri satanice, care au fost făcute pentru dosarele fabricate împotriva mea. Dacă procurorii nu vor face recurs, iau banii şi îmi văd de treaba mea, pentru că până la urmă nu plătesc ei, plăteşte statul din bani de la Buget. Dacă vor face recurs, atunci voi cere şi dobândă, dobânda legală de 4-500.000. Credeţi că un membru în Consiliul Ştiinţific al CSM poate să spună vreodată mită? Nu are cum", a spus Becali.
După ce procurorul DNA care a susţinut pledoaria acuzării la finalul dosarului Valiza le-a spus judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul ar trebui condamnaţi la pedepse cu executare, finanţatorul stelist s-a arătat intrigat de această solicitare. "Este intrigrarea mea că în ţara mea se poate numi premierea mită şi corupţie. De aceea am şi rugat onorata ÎCCJ, pentru că cunoaşte speţa, ca preşedintele completului, să dea un semnal că în Ţara Românească se face dreptate, există justiţie, mai ales la ÎCCJ, mai întâi să îmi dea cei 1,7 milioane, care sunt banii mei, iar apoi să hotărască ce vor", a subliniat Becali.
Gigi Becali a precizat că în cazul în care premierea ar fi fost considerată mită, atunci UEFA ar fi cerut retrogradarea Stelei. "Din moment ce ai trei dosare penale, când te arestează din casa ta în faţa copiilor tăi şi îi crezi pe ăia şi nu pe Becali... Dacă premierea era corupţie, atunci ăia de la UEFA retrogradau pe Steaua, ce, nu au retrogradat-o pe Argeş? Atunci normal că te consideri un copil vitreg", a explicat Becali.
Judecătorii instanţei supreme au finalizat, marţi, procesul în care finanţatorul echipei Steaua, George Becali, vicepreşedintelui FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în sport, stabilind pronunţarea în acest dosar pentru 20 martie.
La acest ultim termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, avocaţii inculpaţilor din dosar, dar şi acuzaţii au vorbit pe rând în faţa judecătorilor, prezentând argumentele pentru care trebuie fie condamnaţi, fie achitaţi.
Procurorul DNA a susţinut în faţa judecătorilor că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare.
Astfel, procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.
Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals.
De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru vicepreşedintele FC Steaua, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Acest caz este primul de mare corupţie în fotbalul românesc.