Formaţiunile de gheaţă vor fi în uşoară intensificare pe râurile din nordul, centrul şi estul ţării şi se vor menţine fără modificări importante pe celelalte râuri, pe cele mai mici existând riscul producerii de inundaţii din cauza dislocării şi îngrămădirii sloiurilor, informează specialiştii.
"Izolat, pe unele râuri mici, ca urmare a dislocării şi îngrămădirii formaţiunilor de gheaţă, se pot produce blocaje de gheţuri care pot duce la creşteri artificiale însemnate de niveluri, cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie pe unele sectoare de râu din sudul şi estul ţării", se arată într-o informare de presă de luni a Administraţiei Naţionale "Apele Române " (ANAR).
Specialiştii ANAR avertizează că există încă un risc de producere de blocaje de gheţuri pe Dunăre. Şi debitele fluviului ar putea suferi variaţii "importante"
"Formaţiunile de gheaţă existente pe Dunăre, aval de Cernavodă, se vor menţine fără modificări importante. Pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii curg sloiuri pe 10-30 la sută din suprafaţa apei, pe sectorul Brăila-Isaccea vor fi în continuare poduri de gheaţă, iar, pe braţul Chilia şi în Delta Dunării se vor menţine blocajele de gheturi", detaliază specialiştii ANAR.
Nivelul fluviului a crescut deja din cauza gheţii, datorită aglomerărilor de sloiuri la Isaccea Dunărea situându-se în prezent peste cota de atenţie.