Impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii, de două miliarde euro în 60 zile, nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate, spune premierul Ungureanu.
La sfârşitul săptămânii trecute, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.
Miercuri, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că acest obiectiv reprezentat una dintre temele de discuţie.
Întrebat de jurnalişti dacă doreşte schimbarea şefului Fiscului prin impunerea unui astfel de obiectiv, premierul a răspuns că nu este vorba de o astfel de "capcană".
"Nu este nicio capcană, este o dorinţă şi un plan al Guvernului. Ridicând ştacheta, vedem cine este bun şi cine nu", a spus Ungureanu.
Produsul Intern Brut este prognozat pentru acest an la 579,6 miliarde lei, ceea ce presupune ca, într-un interval de două luni, din combaterea evaziunii fiscale să fie vărsate la buget 8,6 miliarde lei (aproximativ 2 miliarde euro).
Veniturile bugetare sunt estimate pentru acest an la 195,3 miliarde lei (33,7% din PIB), în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul trecut, în principal din contribuţii sociale, TVA şi accize.