Senatorul PNL Ioan Ghişe a asigurat, marţi, cvorumul şedinţei Comisiei de afaceri europene a Senatului, la care au participat şi ministrul Leonard Orban şi noua conducere a Autorităţii de Management a POSDRU.
Comisia menţionată are 11 membri, iar Ghişe a fost singurul reprezentant al opoziţiei dintre cei şase senatori care au participat la şedinţă.
"Eu am asigurat cvorumul şedinţei, dar am stabilit cu colegii mei liberali ca acolo unde sunt subiecte de interes internaţional să participăm", a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul liberal.
El a precizat că a participat şi la şedinţa de săptămâna trecută a comisiei, ocazie cu care a solicitat ca din partea acesteia să fie solicitată Ministerului Economiei şi Ministerului Afacerilor Europene un studiu ştiinţific despre impactul pe care îl vor avea asupra dezvoltării economiei României aplicarea în anii următori a restricţiilor bugetare prevăzute de tratatul de guvernanţă fiscală, care ar urma să fie semnat săptămâna viitoare la Bruxelles.
"Puterea actuală ne bagă cu ochii închişi în ceva care o să ne afecteze dezvoltarea ani la rând", a spus Ghişe.
Prezent la şedinţă, ministrul Leonard Orban i-a răspuns lui Ghişe că un astfel de studiu de impact nu există şi că nu va putea fi elaborat până când nu vor fi finalizate la sfârşitul acestui an negocierile la nivelul UE privind exerciţiul financiar 2014-2020, în care vor fi cuprinse şi sumele de care va beneficia România de la Bruxelles. El a precizat că până luna viitoare ar putea fi elaborată "o evaluare parţială" a impactului măsurilor din tratatul de guvernanţă fiscală.
Orban a subliniat că nu crede că tratatul de guvernanţă fiscală va "frâna evoluţia dezvoltării româneşti", adăugând că infrastructura României nu va fi afectată datorită suportului fondurilor europene care vor fi semnificative şi pentru exerciţiul 2014-2020. De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a arătat că "participarea la tratat şi aplicarea acestuia ar putea fi uşa de intrare a României în zona euro", iar rămânerea în afara acestuia ar putea fi "o eroare fundamentală din punct de vedere politic şi strategic".