Proiectul SIUI a fost contractat pentru 120 de milioane de euro, iar ulterior contractul a fost diminuat la 103 milioane de euro, actul fiind licitat în 2000, semnat în 2001 şi demarat efectiv în 2005, perioada de operare fiind de 13 ani, informează CNAS.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost conceput tehnologic şi administrativ în 2000 respectând cerinţele funcţionale şi de performanţă ale CNAS din momentul respectiv.
Prin intermediul acestui sistem informatic se aplică reglementările privind raporturile contractuale dintre CNAS şi furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice.
Construcţia proiectului a ţinut cont de standardele de execuţie ale unui proiect de o asemenea anvergură, potrivit CNAS.
Iniţial, proiectul SIUI a fost contractat pentru 120 de milioane de euro. Ulterior, contractul a fost diminuat succesiv la 103 milioane de euro.
"Contractul a fost licitat în 2000 şi semnat în 2002. Derularea sa a început efectiv în 2005, contractul prevăzând operarea pentru o perioadă de 13 ani care decurge de la acceptanta sistemului. Acceptanta funcţionala a sistemului a survenit în anul 2008, moment din care începe perioada sa de operare", potrivit CNAS.
La preluarea mandatului, actualul preşedinte al CNAS a identificat mai multe neajunsuri ale sistemului, ceea ce a dus la retehnologizarea sistemul informatic, fără depăşirea valorii contractului de 103 milioane de euro.
CNAS precizează că în urma procesului de retehnologizare s-au eliminat dublurile din sistem, s-au eficientizat fondurile prin redistribuirea lor pe principiul eficienţei, s-au eficientizat procesele şi fluxurile de date, s-au securizat definitiv tranzacţiile, s-au creat platforme necesare introducerii cardului electronic de sănătate, a Prescripţiei electronice şi a Dosarului de Sănătate, cerinţe a căror realizare se face prin finanţare europeană.
Fondurile acestui contract sunt folosite în prezent pentru întreţinerea sistemului naţional până în 2021. Noul sistem centralizat a dus la rezolvarea mai multor probleme semnalate în rapoarte ale Curţii de Conturi cu privire la activitatea din 2002 şi 2010.